Prečo sú investori pri zlate stále skeptickí

Spomienky na obdobie po roku 2012, keď došlo k dramatickému pádu ceny zlata, sú v mysli mnohých investorov stále príliš čerstvé. To je dôvodom, pre ktorý je mnoho investorov k výraznému rastu ceny, ku ktorému dochádza od začiatku roka, stále veľmi skeptických. Stále tu sú obavy, že zlato stratí svoj dych, a nasledovať bude opäť výpredaj.

No v súčasnosti vidíme viacero príležitostných investorov, ako napríklad Georga Sorosa, ktorí znovu objavujú čaro žltého kovu, napríklad prostredníctvom ťažobných spoločností.

Dôvodom, pre ktorý je podľa nás situácia tento krát naklonená v prospech zlata, je to, že štátne dlhopisy sa predávajú s minimálnou prirážkou, alebo dokonca s negatívnym úročením. To odbúrava náklady nevyužitých príležitostí pre investorov, zvažujúcich investície do zlata.

Okrem toho tu máme rastúce špekulácie o takzvaných helikoptérových peniazoch, posilňovaní kvantitatívneho uvoľňovania v Európe a Brexit, ktorý zasial na trhy neistotu. Reagovať naň sa chystá i Bank of England a možno aj Bank of Japan.

Čo sa týka USA, hoci tu vidíme zlepšujúce sa ekonomické čísla, je tu stále len malá pravdepodobnosť zvyšovanie sadzieb v krátkodobom horizonte. To všetko by mohlo urobiť zo zlata opäť zaujímavú príležitosť.

Myslíme si preto, že v tejto chvíli sú fundamenty hovoriace v prospech rastu ceny zlata najsilnejšie za posledné roky.

Autor: Ole Hansen, vedúci komoditnej stratégie Saxo Bank

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre