Taliansko nie je jedinou európskou krajinou s bankovou krízou

Minulý týždeň sa o titulky finančných médií staral najmä taliansky bankový sektor, ktorý sa pre veľký objem nesplatených úverov opäť ocitá v problémoch. Talianske banky ale nie sú jediné – finančné domy po celej Európe sa aj v dôsledku Brexitu ocitajú v kríze a ako vyhlásil ekonóm Deutsche Bank, na ozdravenie bánk je potrebný záchranný plán v objeme 150 miliárd eur.

Tento týždeň sa pozornosť presúva do Portugalska, avšak nie preto, že sa krajina stala majstrom Európy vo futbale. Aj v portugalskom bankovom sektore totiž začína byť horúco, na čo upozornilo viacero expertov.

„Krajina sa potýka so systémovou bankovou krízou, nedostatkom presvedčivého strednodobého fiškálneho plánu a nadmernej zadlženosti verejného a súkromného sektora“, uvádza v správe pre klientov banka Barclays. Podľa nej tieto faktory spochybňujú, či Portugalsko dokáže vyriešiť všetky tieto problémy bez pomoci iného záchranného programu.

Varovný prst nad bankami v Portugalsku dvíha aj Medzinárodný menový fond (MMF), ktorý vo svojej správe 30. júna uvádza, že činnosť portugalského bankového sektora pokračuje v náročnom prostredí. Ako uvádza, banky zostávajú likvidné, avšak slabá kvalita aktív, nízke úrokové marže či pomalý rast úverov aj naďalej tlačí na ich ziskovosť.

Banka Barclays odhaduje, že najväčšia portugalská banka (podľa objemu vkladov), Caixa Geral de Depositos, potrebuje injekciu vo výške 5 miliárd  eur, zatiaľ čo pri najväčšej privátnej banke BCP sa táto pomoc odhaduje na 2,5 miliardy eur.

Na pozadí toho všetkého Portugalsko bojuje s verejným dlhom na úrovni 130% HDP, ktorý  podľa expertov zostane nad touto úrovňou až do roku 2020. Navyše, dlh súkromného sektora je oveľa vyšší než u ostatných európskych náprotivkoch, čo môžete vidieť v grafe nižšie. Barclays sa domnieva, že krajina potrebuje viac realistickejší strednodobý fiškálny plán, ktorý je konzistentný so solventnosťou.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre