Pán Draghi, máme problém!

Ako znázorňuje nižšie priložený graf, bilancia Európskej centrálnej banky (ECB) tento týždeň dosiahla rekordne vysokú úroveň.

Súčasný objem súvahy ECB prekonal aj chaotickú expanziu ECB v roku 2012, no aj napriek tomu nevidieť žiadne pozitívne účinky v reálnej ekonomike.

Ako je zakreslené v grafe, európske akcie v súčasnosti oslabili na 18-mesačné minimum, čo je v úplnom protiklade s očakávaným efektom nástrojov, ktoré použila ECB. Inak povedané, rekordne nízke sadzby a mesačné miliardové nákupy dlhopisov sa neprejavili v reálnej ekonomike tak, ako sa očakávalo.

Samotný šéf ECB Mario Draghi nedávno varoval, že inflácia v eurozóne by sa v nadchádzajúcich mesiacoch mohla opäť dostať do negatívneho teritória. Takže podobne ako v USA, aj v eurozóne zostáva centrálna banka bezzubá. No ako povedal Albert Einstein, definícia šialenstva je robiť tú istú vec dookola a očakávať odlišné výsledky.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre