Ako môžu investori profitovať z Brexitu?

Čím viac sa blíži dátum referenda o zotrvaní Veľkej Británie v EÚ, tým viac sa skloňuje pojem Brexit, čiže vystúpenie Británie z EÚ. Niet sa čomu diviť, podpora oboch táborov, či už stúpencov alebo odporcov Brexitu je vyrovnaná a predpovedať výsledok referenda je ako predpovedanie hodu mincou.

Aj keď sa s Brexitom spája strach z neznáma, už dnes sa dá predpokladať, ako by na takýto výsledok referenda zareagovali finančné trhy.

Britská libra: Mnohí ekonómovia varujú, že ak nastane Brexit, môžeme očakávať oslabenie libry voči americkému doláru až o 20%. Logika týchto predpovedí je jednoduchá – ak si Briti zvolia Brexit, zahraniční investori začnú v panike libru odpredávať a pošlú jej kurz strmhlav nadol. Oslabený kurz GBP/USD sa následne podpíše pod ďalšie oblasti – pre britských finančníkov sa nákup komodít či akcií v USD stane drahším, na druhej strane to bude výhoda pre proexpoertne zamerané britské spoločnosti.

ZLATO: Niet pochýb o tom, že vzniknutý chaos na menových trhoch by vytvoril priestor pre rast ceny zlata, ktoré je žiadaným aktívom v časoch finančnej tiesne a politických otrasov. Posilnená cena zlata potiahne zlaté ETF fondy či akcie spoločností ťažiacich zlato. Netreba však zabúdať, že časť ziskov drahých kovov môže obmedziť posilnený americký dolár, ktorý je pre mnohých európskych investorov taktiež bezpečným prístavom.

Ostatné bezpečné prístavy: Vyššiemu záujmu by sa v prípade Brexitu mali tešiť aj ostatné bezpečné útočiská, ku ktorým okrem zlata patrí aj japonský jen či štátne dlhopisy.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre