Google môže kúpiť Twitter

Po tom,  čo Microsoft kúpil LinkedIn, sa vynára otázka, či v technologickom sektore neprídu na rad ďalšie akvizície. Včera ráno sme mali možnosť vidieť nárast akcií spoločnosti Twitter až o takmer päť percent, čo zvyšuje pravdepodobnosť, že Twitter postihne rovnaký osud ako LinkedIn.

V dlhodobom horizonte je len málo nepravdepodobné, že Twitter zostane i naďalej nezávislou spoločnosťou. Táto sociálna sieť je zraniteľná zo strany, na trhu dominantného, Facebooku. Ten má viac ako 1,4 miliardy používateľov, zatiaľ čo Twitter výraznej menej, len okolo 350 miliónov. Je známe, že Twitter má ťažkosti s rastom užívateľskej základne. Medziročné tempo jej rastu sa blíži k nule.

Dôvodom, pre ktorý vsádzam rast spoločnosti Twitter, je to, že v posledných štyroch alebo piatich kvartáloch sa jej podarilo zvýšiť cash flow a dosiahnuť aj výrazný nárast ziskovosti. Twitter sa však i naďalej rýchlo zlepšuje a myslím, že má k dispozícii ešte viacero zdrojov na ďalšie zvýšenie príjmov. Otázkou dnes preto je, kto by sa mohol stať novým majiteľom spoločnosti.  

Jednou z firiem, ktoré majú problém dosiahnuť relevantný podiel v priestore sociálnych médií, je spoločnosť Google. Tá sa pokúsila konkurovať Facebooku prostredníctvom svojej platformy Google+, no zlyhala. Myslím si preto, že Twitter by mohol byť pre Google zaujímavou príležitosťou, ktorá by jej poskytla platformu na ďalšiu expanziu.

Aj naďalej máme preto pri Twittri otvorenú long pozíciu (špekulujúcu na rast) a vsádzame na to, že k akvizícii dôjde ešte pred koncom tohto roka. Pomer riziko/odmena je pri akcii spoločnosti veľmi atraktívny.

Peter Garnry, hlavný akciový stratég Saxo Bank

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre