Japonská burza prepadla o 3,51%. Môže za to silný jen

Japonský akciový index Nikkei 225 v pondelok uzavrel so stratou až 3,5% na 16 019 bodov, čo je odrazom silnejúceho japonského jenu.

Posilnený kurz japonskej meny nie je dobrou správou pre proexportne orientované japonské spoločnosti, keďže robí ich produkty na zahraničných trhoch drahšími a tým menej konkurencieschopnejšími. Akcie automobilky Toyota stratili 3,5%, Honda a Nissan si pripísali pokles o 4%.

Menový pár USD/JPY dnes oslabuje o viac ako 1% na 105,90 jenov. Japonský jen, ktorý je považovaný za bezpečný prístav, v súčasnosti ťaží zo zvýšenej neistoty na finančných trhoch. Investori sú opatrní pred tohtotýždňovým zasadnutím Federálneho rezervného systému, ako aj blížiacim sa referendom vo Veľkej Británii.

Zvýšená nervozita a risk-off sa podpísal aj pod ostatné ázijské burzy. Hongkonský Hang Seng stratil 2,52%, čínsky benchmark Shanghai Composite sa prepadol o 3,21%.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre