Na akciových trhoch sa spustili výpredaje, ropa opäť pod 50 USD

Zvýšená averzia voči riziku, za ktorú môže nervozita pred blížiacim sa zasadnutím amerického Fedu ako aj referendum o členstve Británie v EÚ, dostáva akcie do červených čísel. Kým na akciovom trhu nastali výpredaje, výnosnosť dlhopisov klesá na rekordné dno.

Nemecký akciový index DAX 30 bol po dlhom čase opäť stlačený pod psychologicky dôležitú úroveň 10000 bodov. Aktuálne stráca 2,22% na 9865 bodov, francúzsky akciový bechnmark CAC 40 oslabuje o 2,01%, britský FTSE 100 je nižšie o 1,88% a v červenom sú aj futures na americké akciové indexy.

Analytici uvádzajú, že pred príchodom dôležitých rozhodnutí investori pristúpili k predaju akcií, aby znížili riziko svojho portfólia. Prekvapivo chudobné májové čísla z trhu práce v USA utlmili očakávania, že Fed na júnovom zasadnutí prikročí k ďalšiemu zvyšovaniu sadzieb. „Je to kombinácia obnovených obáv o Brexit a slabých dát z trhu práce v USA, ktoré znížili očakávania, že Fed zvýši sadzby“, komentuje aktuálnu situáciu na trhu stratég z UniCredit Luca Cazzulani.

Energetickým akciám nepomáha ani klesajúca cena ropy, ktorá dnes oslabuje o 1,42% na 49,83 USD/barel. Trhový sentiment zaťažili aj včerajšie komentáre šéfa ECB, Maria Draghiho, ktorý uviedol, že slabý ekonomický rast v eurozóne by mohol spôsobiť trvalé škody v tomto regióne.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre