Monsanto odmieta ponuku od Bayeru. 62 miliárd sa mu zdá málo

Americká agrochemická spoločnosť Monsanto odmietla ponuku na prevzatie od nemeckého giganta Bayer vo výške 62 miliárd dolárov. Predstavenstvo koncernu Monsanto jednohlasne považuje ponuku za neúplnú a finančne neadekvátnu, avšak je otvorené ďalším konštruktívnym rozhovorom.

Nemecká spoločnosť v pondelok ponúkla za akciu Monsanto 122 dolárov, čo bola 37%-ná prémia k predošlej uzatváracej cene. CEO koncernu Bayer, Werner Baumann, v pondelok zároveň uviedol, že na podanú ponuku očakáva pozitívnu odpoveď. Tá sa ale nedostavila, pričom neexistuje žiadna záruka, že sa obchod uzavrie. Predstavenstvo spoločnosti Monsanto totiž nestanovilo konkrétny časový plán pre ďalšie diskusie a v súčasnosti nemá v úmysle k tomu podať ďalší komentár. Väčšina analytikov sa ale domnieva, že Monsanto v zásade neodmieta dohodu s nemeckým Bayerom, avšak bude sa snažiť takticky vynútiť vyššiu cenu.

Obchodné zamerania oboch firiem by sa vzájomne dopĺňali – kým Monsanto je svetovou jednotkou v produkcii osív, Bayer je druhým najväčším producentom pesticídov, čiže poľnohospodárskej chémie. Taktiež Monsanto má silné postavenie na americkom trhu, zatiaľ čo Bayer úspešne pôsobí v Európe a Ázii.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre