Tesla aj napriek novému kapitálu svoje problémy nevyriešila

Spoločnosť Tesla práve navýšila svoj kapitál o 1,5 miliardy dolárov. Dôvodom je snaha zabezpečiť podporu rastovým aktivitám, konkrétne výstavbe gigantickej továrne v Nevade, ktorá je v súčasnosti dokončená len na zhruba desať percent.

Tento obrovský závod je pre produkciu značky Tesla veľmi dôležitý. Elon Musk, generálny riaditeľ a zakladateľ spoločnosti Tesla, totiž tento týždeň oznámil plán navýšenia produkcie zo súčasných 50 až 60 tisíc aut ročne až na pol milióna s cieľom pokryť vysoký dopyt.

Sľubný potenciál

Automobil Tesla 3, ktorý bol len nedávno predstavený, eviduje už dnes 465 tisíc predobjednávok aj so zloženou tisíc dolárovou zálohou. Aby mohla Tesla zvýšiť produkciu na požadovaného pol milióna ročne, bude potrebovať oveľa viac kapitálu. Bude totiž musieť kupovať a modernizovať svoje stroje a výrobné zariadenia.

Popri tom Elon Musk prepustil nedávno niekoľko kľúčových inžinierov. Prebral následne top inžiniera zo spoločnosti Audi, ktorý by mal rozbehnúť výrobu.

Riziká

Z týchto dôvodov pokladám potencionálne riziko poklesu akcií zo súčasného ocenenia v blízkosti úrovne 220 dolárov za pomerne významné. Vidím vysoké riziko spojené s novými inžiniermi a manažmentom, ktorí prišli do Tesli len nedávno.

Množstvo predobjednávok na automobily Tesla 3 je určite ohromujúce a pôsobivé, ak sa však automobilke nepodarí splniť očakávania zákazníkov, objednávky môžu byť zrušené a firma bude musieť zálohy v plnej miere vrátiť. Zastávam preto názor, že riziko poklesu kurzu akcií je vyššie ako potenciál rastu.

Autor: Peter Garnry, hlavný akciový stratég Saxo Bank

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre