Vyhliadky vyšších sadzieb priniesli na Wall Street ďalšie straty

Americké akcie vo štvrtok oslabili druhý deň za sebou, čo je odrazom prekvapivo jastrabieho postoja americkej centrálnej banky (Fed).

Ako vyplýva zo záznamu z aprílového zasadnutia Fedu, ak by došlo k zlepšeniu hlavných ekonomických dát, centrálna banka by mohla sadzby zvýšiť už na júnovom zasadnutí. Správa z posledného zasadnutia informuje, že ak sa hospodárstvo USA bude naďalej zlepšovať, väčšina členov Fedu považuje júnové zvyšovanie sadzieb za oprávnené.

Doteraz na Wall Street prevládal názor, že Fed si prvé zvýšenie sadzieb v tomto roku ponechá až na september. Okrem toho sa včera William Dudley, šéf newyorského Fedu vyjadril, že ak americká ekonomika bude dostatočne silná, ospravedlní to zvýšenie sadzieb na júnovom zasadnutí. To bola posledná rana pre mnohých analytikov, ktorí si myslia, že americká ekonomika je stále príliš krehká na zvyšovanie sadzieb a potrebuje viac času na zotavenie.

Vyhliadky vyšších sadzieb nie sú dobrou správou pre americké akcie, pre ktoré je prostredie rekordne nízkych sadzieb vodou na mlyn. Akciový index Dow Jones vo včerajšom obchodovaní stratil 0,52% na 17435 bodov, širší benchmark S&P 500 oslabil o 0,37% na 2040 bodov.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre