11 známok toho, že ekonomika USA sa zhoršuje (aj keď akcie rastú)

Už sme tento príbeh raz videli, no pravdou je, že nikdy sa neskončí dobre. Od polovice marca do začiatku mája 2008, rally na akciovom trhu mnohých investorov presvedčila o tom, že že turbulencie z konca roka 2007 sú minulosťou a nastupujú „šťastné ekonomické dni“. Ukázalo sa však, že to bola iba predohrávka oveľa väčšieho kolapsu, ktorý prišiel na konci roka 2008. Nárast trhu bol len prelud, ktorý maskoval čoraz horšie zdravie ekonomiky.

To isté vidíme aj dnes. Aj keď dnešný vývoj na americkom akciovom trhu vyzerá tak, že ekonomika USA je na tom lepšie než kedykoľvek predtým, zdanie môže opäť klamať. Rovnako ako na jar v roku 2008, aj dnes vidíme viaceré znamenia toho, že v najbližších mesiacoch nás môžu zaplaviť negatívne ekonomické fundamenty. Potvrdzuje to aj nižšie uvedených 11 signálov:

#1 Celkové podnikové predaje klesajú takmer dva roky, teraz sú o 15% nižšie než tomu bolo na konci roka 2014

#2 Pomer zásob k predajom je blízko úrovne, ktorá bola zaznamenaná počas poslednej recesie. Znamená to, že existuje množstvo nepredaných tovarov, čo je známka nezdravej ekonomiky.

#3 Podnikové zisky poklesli štyri štvrťroky za sebou, čo sa mimo recesiu nikdy nedeje.

#4 Zisky spoločností kótovaných v indexe S&P 500 klesli o 7,1% v prvom štvrťroku 2016 v porovnaní s rovnakým obdobím pred rokom.

#5 V apríli podnikové bankroty v USA vzrástli medziročne o 32%

#6 Železničná doprava bola v minulom mesiaci v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka slabšia o 11%

#7 Od septembra 2014 americká ekonomika stratila 191-tisíc pracovných miest v ťažobnom sektore. Táto skutočnosť je mimoriadne zničujúca pre oblasti, ktoré sú silne závislé na ťažbe

#8 Podľa výpočtov spoločnosti Challenger, Gray & Christmas, americké firmy v priebehu apríla ohlásili o 35% väčšie znižovanie pracovných miest než tomu bolo v marci. Táto skutočnosť indikuje zrýchľujúce sa problémy v zamestnanosti.

#9 Prepúšťanie v tomto roku je v porovnaní s rovnakou periódou roka 2015 vyššie o 24%

#10 Ekonomika USA v prvom kvartáli 2016 medziročne rástla len o 0,5%. Bolo to tretíkrát v rade, čo sa HDP medzikvartálne znížil. Nemožno zabúdať ani na to, že vzorec pre výpočet HDP bol vlani upravený tak, aby prvý štvrťrok každého roka vyzeral lepšie. Je možné, že bez tejto „úpravy“ by sme za prvý kvartál videli záporné číslo.

#11 Barack Obama je na najlepšej ceste k tomu, aby sa stal prvým prezidentom v histórii USA, ktorý počas volebného obdobia nezaznamenal ani jeden rok, kedy by ekonomika rástla o viac ako 3%.

Michael Snyder – theeconomiccollapseblog.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre