ECB nepriniesla žiadne zmeny. Draghi reagoval na kritiku Nemecka

Európska centrálna banka oznámila, že hlavnú úrokovú sadzbu ponecháva na historickom minime 0%. Nemení sa ani depozitná sadzba, ktorá bola na predošlom marcovom zasadnutí znížená na -0,4%. Analytici s týmto rozhodnutím počítali.

Negatívna depozitná sadzba znamená, že banky musia platiť za uloženie prebytočnej likvidity v ECB. Cieľom tohto kroku má byť rozprúdenie úverovej aktivity, čiže aby banky peniaze nedržali v ECB, ale alokovali ich do ekonomiky.

Šéf ECB, Mario Draghi počas tlačovej konferencie pripustil, že inflácia v eurozóne by sa opäť mohla ponoriť do záporného teritória, avšak neskôr v tomto roku by opäť mala začať rásť a v roku 2017 môže ísť ešte vyššie.

Draghi tiež zopakoval, že úrokové sadzby zostanú na nízkych úrovniach ešte dlhšiu dobu. Odmietol však možnosť tzv. peňazí z helikoptéry, kedy by sa financie poskytovali priamo občanom. “Je to veľmi zaujímavý koncept, ale nezaoberali sme sa ním”, uviedol Draghi.

Šéf ECB reagoval aj na nedávnu kritiku nemeckých politikov, podľa ktorých sú negatívne sadzby nepriaznivé pre bankový sektor či sporiteľov. „Máme mandát na udržovanie cenovej stability v celej eurozóne, nielen v samotnom Nemecku. Počúvame zákon, nie politikov, pretože sme nezávislí“, reagoval Draghi.

Graf: Pozrite si reakciu menového páru EUR/USD na dnešné minúty ECB

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre