Aké faktory dnes ovplyvňujú cenu ropy?

Po tom ako ropa, po nevydarenom mítingu v Doha, klesla na úroveň 40 dolárov za barel, cena severomorskej zmesi Brent posilnila späť na 45 dolárov. Štrajk ropných pracovníkov v Kuvajte, ktorý skončil v utorok, totiž pomohol uchovať zahanbeným ropným ministrom stratenú česť.

Pozornosť trhov sa z cenovej vojny a nadprodukcie rýchle presunula k ďalšiemu nedobrovoľnému prerušeniu dodávky ropy na trhy. To, spolu so spomaľujúcou sa produkciou v USA, pomohlo podporiť návrat cien ropy na predchádzajúce úrovne a pritiahnuť nových investorov.

Na trh dnes pôsobí viacero faktorov, ktoré ťahajú trh oboma smermi. Pokúsim sa teraz zvýrazniť niekoľko z nich.

Faktory hovoriace v prospech vyššej ceny:

  • Proces hľadania rovnováhy ponuky a dopytu stále prebieha. Ide najmä o Severnú Ameriku, kde sú producenti z USA a Kanady, ktorí majú vysoké náklady, nútení obmedzovať produkciu.
  • Globálny dopyt pokračuje v raste, čo spolu so spomalením ťažby v krajinách mimo OPEC pomôže nájsť rope v nasledujúcich mesiacoch cennú podporu.
  • Škrty v kapitálových výdavkoch veľkých rafinérií v hodnote niekoľkých miliárd dolárov spôsobili, že pozornosť trhu sa presunie z nadponuky k nedostatku.
  • Vo veľmi krátkodobom výhľade je takýmto podporným faktorom aj štrajk zamestnancov ropného priemyslu v Kuvajte, ktorý z trhu zobral 1,5 milióna barelov denne.

Faktory hovoriace v prospech nižšej ceny:

  • Produkcia Iránu a stabilizujúcej sa Líbye sa zvyšuje rýchlejšie ako sa čakalo. Irán tak pravdepodobne rýchlo dospeje k niekdajším hodnotám ťažby 1,6 mil. barelov denne, kým dnes ťaží len zhruba 300 tisíc barelov.
  • Vynára sa riziko, že po neúspešnom mítingu v Doha by sa mohla zmeniť mocenská štruktúra v Saudskej Arábii, a teda i politické sily pôsobiace na ceny ropy. Ak Saudi namieria svoje úsilie na zníženie priestoru pre Irán, bude to znamenať novú cenovú vojnu a rast produkcie. V tom prípade by sa cena mohla dostať opäť i pod 30 dolárov za barel.
  • Vo veľmi krátkodobom hľadisku by existujúci rekordný objem dlhých pozícií na Brent mohol viesť k snahe redukovať expozície a teda k zníženiu dopytu a cien.

Cena ropy sa v súčasnosti pohybuje v pásme od 35 do 45 dolárov za barel. V druhej polovici roka by sa mohla podľa nás posunúť k úrovni 50 dolárov. Dopyt investorov bude podľa nás, i napriek krátkodobým výkyvom, naďalej rásť.

Rast ceny však môže neskôr pôsobiť do istej miery i sebadeštruktívne. Zlepšujúca sa ekonomika a rastúce ceny totiž môžu povzbudiť upadajúcu nákladnejšiu ťažbu v Severnej Amerike.

Autor: Ole Hansen, vedúci komoditnej stratégie Saxo Bank

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre