Žiadna dohoda: Saudská Arábia žiada účasť Iránu

Dlhoočakávané stretnutie 18 členských ako aj nečlenských krajín OPEC v katarskej Dauhe, ktoré sa týkalo zmrazenia ropnej produkcie, neprinieslo žiadnu dohodu. 

Rokovania ropných producentov skomplikovala Saudská Arábia, ktorá trvá na tom, aby so zmrazením ropnej ťažby súhlasili všetky členské krajiny združenia OPEC, takže aj Irán. Práve Irán naďalej odmieta zmrazenie produkcie a taktiež sa nezúčastnil nedeľných rokovaní v Katare.

Už vo februári sa Saudská Arábia, Rusko, Katar a Venezuela predbežne dohodli, že ropnú produkciu zmrazia na januárovej úrovni, čoho cieľom bolo pomôcť cenám čierneho zlata nahor. Na nedeľných rokovaniach v Katare sa tieto krajiny mali pokúsiť presvedčiť ostatných producentov, aby sa pridali k iniciatíve zmrazenia ťažby, aj keď vyhliadky na dohodu boli pesimistické.

Iránski predstavitelia sa už viackrát nechali počuť, že k zmrazeniu ropnej produkcie pristúpia až vtedy, ak ich ťažba dosiahne úroveň pred zavedením medzinárodných sankcií. Aj keď Irán dohodu o zrazení ťažby podporoval, pridať sa odmietal, keďže po zrušení sankcií sa opäť snaží získať podiel na trhu.

Rokovania v Dauhe tak skončili bez dohody – v záverečných vyhláseniach sa uvádza, že predstavitelia krajín potrebujú čas na ďalšie konzultácie. Alexander Novak, ruský minister energetiky uviedol, že saudskú požiadavku považuje za nerozumnú a je sklamaný, keďže do Kataru prišiel s dojmom, že dohodu podpíšu všetky strany. Novak zároveň dodal, že Rusko pred dohodou nezatvára dvere, avšak vláda pre túto chvíľu nebude obmedzovať ťažbu.

Nový termín ďalších rokovaní zatiaľ nebol stanovený, údajne by to však mohlo byť po júnovom zasadnutí predstaviteľov OPEC. Aj keď sa analytici na možnú dohodu ropných krajín v Dauhe pozerali s nedôverou, predpokladá sa, že absencia konkrétnej dohody zastaví nedávny rast cien ropy a vnesie na tento trh opäť medvediu náladu.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre