MMF vyjadril znepokojenie nad svetovou finančnou stabilitou

Medzinárodný menový fond (MMF) vo svojej najnovšej správe uvádza, že riziká ohrozujúce svetovú finančnú stabilitu za posledných šesť mesiacov vzrástli.

Ako inštitúcia dodáva, ak politici neprijmú kroky na ochranu finančného systému a vyčistenie bankových bilancií (najmä v Číne a Európe), trhové turbulencie zo začiatku roka sa môžu opäť vrátiť.

Vyššie riziká sú podľa MMF dôsledkom klesajúcich cien komodít, spomalenia hospodárskeho rastu v Číne či obmedzenou schopnosťou menovej politiky včas reagovať na neistú globálnu ekonomiku.

Podľa MMF je v súčasnosti globálne hospodárstvo ešte viac náchylné k nepriaznivým šokom. Pesimizmus netají ani pri pohľade na verejné financie. Podľa MMF pôsobí nízka inflácia a slabý hospodársky rast negatívne na znižovanie dlhovej záťaže, keďže oba faktory narúšajú daňové príjmy.

MMF tiež zopakoval, že politika záporných úrokových sadzieb spolu s nákupmi dlhopisov je veľmi dôležitá pre posilnenie hospodárskeho rastu. Opačný názor má však nemecký minister Wolfgang Schäuble, podľa ktorého negatívne sadzby spôsobujú problémy nemeckým bankám ako aj sporiteľom.

MMF v správe uvádza, že aj keď bankám poklesli ziskové marže, v konečnom dôsledku by mohli profitovať zo silnejšieho ekonomického rastu a taktiež schopnosti znížiť časť nákladov.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre