Šéf JP Morgan: Buďte pripravení na nízku likviditu a vysokú volatilitu

Riaditeľ banky JP Morgan, Jamie Dimon, v liste pre akcionárov uvádza, že trhy sa v súčasnosti stretávajú s nižšou úrovňou likvidity, pričom naznačil, že táto situácia sa v dohľadnej dobe nezmení.

„Likvidita sa zhoršuje, vidíme extrémnu volatilitu a skreslenia na viacerých trhoch“, uvádza Dimon.

Ako pokračuje, za posledný rok či dva sme videli extrémnu volatilitu americkom trhu so štátnymi pokladničnými poukážkami, na devízových trhoch krajín G10 a americkom akciovom trhu. Okrem toho sme mohli spozorovať väčšiu než obvyklú volatilitu na svetových úverových trhoch. Ako Dimon poznamenáva, tieto trhové výkyvy sú zvyčajne známkou zhoršenej likvidity.

Šéf JP Morgan nie je prvým, kto vyjadril obavy nad likviditou. Mohamed El-Erian, bývalý šéf spoločnosti PIMCO a v súčasnosti hlavný ekonomický poradca Allianzu, nedávno pred novinármi poukázal na tzv. ilúziu likvidity.

Podľa El-Eriana existuje len málo známok toho, že dlhopisový trh by bol dostatočne likvidný v prípade, ak by sa všetci investori fondov naraz snažili predať svoje dlhopisy, čiže ich speňažiť.

Problém s likviditou na dlhopisovom trhu priznáva aj Lael Brainardová, jedna z top predstaviteľov Federálneho rezervného systému.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre