Komoditný trh po zúfalých mesiacoch vykazuje známky oživenia

Pacient bol chorý tak dlho, že sme skoro zabudli, ako by mohol vyzerať sektor robustných komodít. Striebro a zlato sa však už odlepili od dna a ropná rely naznačuje stabilizáciu. Nateraz však budú vyšší rast ropy limitovať fundamenty.

Komodity vykazujú konečne po brutálnom výpredaji z posledných mesiacov známky života. Počas prvého štvrťroku klesol komoditný index Bloomberg na 17ročné minimum. Stál za tým spomaľujúci sa dopyt a nadbytok zásob, ktorý panoval na viacerých trhoch.  

Dopad klesajúcich cien pomohol sčasti zmieniť prudký pokles výrobných nákladov v ťažobných a energetických spoločnostiach spôsobený slabšími lokálnymi menami. No hoci to na jednej strane pomohlo výrobcom ustáť pokles tržieb, na druhej strane to predĺžilo fázu konsolidácie, pretože nevyhnutné úpravy v produkcii sa realizovali veľmi pomaly.

Známky stabilizácie

Neistota ohľadom smeru globálneho rastu bola pre globálny dopyt po kľúčových komoditách ďalším rizikom. Aj keď boli ceny mnohých komodít takmer likvidačné, začali sa už počas marca objavovať známky stabilizácie.

V prvom štvrťroku sa darilo z komodít najlepšie zlatu, čo bolo pre mnohých prekvapením. Začiatkom roka bola cena zlata ešte na dlhodobom minime. Potenciál sa ale ukrýval v obavách zo zvyšujúcich sa úrokových sadzieb v USA a v stúpajúcej cene dolára. Ak sa pozrieme späť, rely, ktorá nasledovala, nás ani nemusela veľmi prekvapiť, pretože smer zlata a dolára po začiatku cyklu zvyšovania úrokových sadzieb sa v Spojených štátoch amerických vykazoval vysokú volatilitu aj v predchádzajúcich štyroch prípadoch.

Vyššie ceny zlata sú zvyčajne spôsobené neistotou, klesajúcimi úrokovými sadzbami, volatilitou akciového trhu, slabším dolárom a stúpajúca infláciou. Ku všetkým týmto faktorom okrem posledného v niekoľkých uplynulých mesiacoch došlo a to pravdepodobne napomohlo obrátiť sentiment voči zlatu.

Zlato ťaží najmä z neistoty

Vstupujeme do druhého štvrťroka a zlato si, aj napriek zlepšeným trhovým podmienkam v iných oblastiach, naďalej uchováva svoju silu. Niektorí ľudia považujú zlato za “prvý varovný signál”, ktorý napovedá, že nie je všetko v poriadku. Ak tomu tak naozaj je a zlato ide hore z tohto dôvodu, nemali by sme očakávať žiadne výrazné oživenie u komodít závislých na raste, ako napríklad u priemyselných kovov a energií.

Nákupy zlata boli počas prvého štvrťroka takmer nepretržité a hedge fondy išli pri futures z rekordných short pozícií k najväčším net-long pozíciám za 13 mesiacov. Investori využívajúci produkty kryté fyzickým zlatom urobili z tohto štvrťroka najsilnejšie obdobie akumulácie zlata od doby, kedy Federal Reserve zaviedol po finančnej kríze začiatkom roka 2009 kvantitatívne uvoľňovanie.

Napriek neúspechu budú centrálne banky v experimentoch s nízkymi, či zápornými úrokovými sadzbami naďalej pokračovať. To a neschopnosť dolára pohnúť sa vyššie, najmä voči euru, pokladáme medzi hlavné pozitívne sily na tohtoročnom finančnom trhu, najmä v porovnaní s minulým rokom, keď sa investori až príliš zameriavali na správne načasovanie prvého zvýšenia amerických úrokových sadzieb.

Asi 16 biliónov amerických dolárov nahromadeného suverénneho dlhu štátov vynáša v súčasnosti jedno percento alebo menej (Bloomberg). Tento pohyb k ešte nižším alebo dokonca negatívnym úrokovým sadzbám je pravdepodobne jedným z hlavných dôvodov, pre ktorý sa zlato úspešne vrátilo do portfólií investorov. Centrálne banky, možno na rozdiel od Federálnej komisie pre voľný trh amerického Fedu (Federal Open Market Committee – FOMC), budú režim nízkych sadzieb naďalej podporovať. Investori s týmto vedomím uvažujú o zlate ako o dlhodobej investícii.

Zlato potiahne striebro

Napriek tomu si však nemyslíme, že zlato zopakuje počas druhého štvrťroka svoj skvelý výkon. Silné momentum a schopnosť ignorovať nepriateľské správy o cene by mali pomôcť dosiahnuť, ale nie prekonať hranicu 1,310 dolárov za uncu. Očakávame, že sa žltý kov bude dlhšie obdobie obchodovať v pásme s kľúčovou podporou na úrovni 1,190 dolárov,  čo je o úroveň vyššie, než kde boli v poslednom štvrťroku zakladané nové dlhé pozície.

Ak sa trh nedostane do stavu prílišných obáv, čo zvyčajne uprednostní zlato pred inými kovmi, domnievame sa, že pozornosť sa ujde aj striebru. Striebro spadlo oproti zlatu počas prvého štvrťroku na osemročné minimum. Polovica celkovej globálnej produkcie striebra pritom vzniká ako vedľajší produkt ťažby priemyselných kovov. Ďalšie obmedzovanie produkcie v tomto odvetví zníži produkciu striebra, a tým zlepší jeho fundamentálny výhľad. Počas budúceho štvrťroku preto naďalej uprednostňujeme striebro pred zlatom.

Vyššiemu rastu ropy budú brániť fundamenty

Ropa sa na začiatku roku 2016 dostala do úlohy, kedy ovplyvňovala pohyb úplne všetkého. Zvýšené riziko úverovej krízy v odvetví energetiky, petrodolarové fondy predávajúce aktíva, spomalenie Číny a deflačná špirála zvýšili závislosť ropy, akcií a úverových trhov.

V poslednom období sa však sentiment na rope, v porovnaní s temným obdobím z polovice januára, kedy sa Brent dotkol 12ročného minima, podstatne zlepšil. Nastaviť dno mu pomohlo hneď niekoľko faktorov.

Patrí medzi ne ochota organizácie OPEC usmerňovať cenu prostredníctvom verbálnej intervencie, ďalej menšie obavy o dopyt v súvislosti s Čínou ako aj prerušenie dodávok v rámci krajín organizácie OPEC i mimo nej.

Ešte dôležitejšie však je nové spomalenie produkcie Spojených štátov, ktorého pokračovanie sa očakáva v nasledujúcich mesiacoch.

Trh sa konečne začne zameriavať na to, kedy sa skrížia krivky ponuky a dopytu. Skôr zmienené udalosti prispejú k tomu, že to bude skôr ako v roku 2017, čo sa očakávalo doteraz. Dosiahnutie rovnováhy medzi ponukou a dopytom je však jedna vec, ďalšou je zbaviť sa globálneho previsu zásob, čo potrvá nejaký čas.

Autor: Ole Hansen, vedúci komoditnej stratégie Saxo Bank

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre