Fed sa k vyšším sadzbám neponáhľa. Dolár začal oslabovať

Americká centrálna banka, ktorej úlohu plní Federálny rezervný systém (Fed), včera naznačila, že sprísňovanie menovej politiky bude tento rok pomalšie než sa pôvodne očakávalo.

V porovnaní s decembrom Fed znížil očakávania vývoja sadzieb až o 50 bázických bodov, čím trhom poslal jasný holubičí signál. Centrálna banka pre tento rok pripúšťa maximálne dve zvýšenia sadzieb o 25 bázických bodov.

Hlavné referenčné sadzby zostávajú na nezmenenej úrovni 0,25-0,50%. Fed prikročil k navýšeniu sadzieb o štvrť percentuálneho bodu v decembri minulého roka, čo bolo pre USA prvé zvýšenie sadzieb za takmer 10 rokov.

Holubičí tón centrálnej banky pokračoval aj počas tlačovej konferencie šéfky Fedu. Janet Yellenová uviedla, že inflácia v USA rastie nepresvedčivým tempom a pokiaľ ide o zvyšovanie sadzieb, opatrnosť je na mieste.

Centrálna banka okrem toho znížila odhad rastu ekonomiky USA, a to z pôvodných 2,4% na 2,2% pre tento rok a z 2,2% na 2,1% pre rok 2017.

Vyhliadky pomalého rastu úrokových sadzieb priniesli na Wall Street pozitívnu náladu, keďže akciám prostredie nízkych sadzieb vyhovuje.

Naopak, oslabovať začal americký dolár a menový pár EUR/USD posilnil až na dnešných 1,1332 dolára. Ešte pred včerajším zasadaním Fedu sa euro voči doláru obhodovalo na úrovni 1,11 dolára.

Graf: Dolárový index začal po komentároch FEDu oslabovať

Graf: Akciový index S&P 500

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre