El-Erian: Cesta, po ktorej ideme, sa blíži ku koncu

Mohamed El-Erian (na snímke), bývalý šéf spoločnosti PIMCO a v súčasnosti hlavný ekonomický poradca Allianzu,  prichádza so zaujímavou predpoveďou. Podľa neho sa svetová ekonomika v najbližších troch rokoch ocitne na križovatke v tvare „T“.

Ako uvádza, zákonodarcovia sa buď budú prizerať, ako sa svet prepadá do bahna finančnej nestability a politického chaosu, alebo nájdu spôsob, ako uvoľniť množstvo hotovosti, na ktorej sedia firmy a oživia tým hospodársky rast.

Zároveň dodáva, že v súčasnosti je to „hodenie mincou“.

„Cesta, po ktorej ideme, sa blíži k svojmu koncu“, uviedol El-Erian pred novinármi v Londýne. Cestou odkazuje na pretrvávajúci nízky rast, nízku infláciu a súčasné prostredie nízkych sadzieb.

Centrálne banky pumpovali peniaze do systému aby nadvihli ceny aktív, čím vsádzali na to, že bohatší pocítia zvýšenie čistej hodnoty majetku a začnú míňať viac, čo stimuluje firemné investície a hospodársky rast. To sa ale podľa El-Eriana nestalo.

Kým táto politika dočasne fungovala a pomohla nahor cenám akcií, dlhopisom či dokonca cenám umenia, peniaze však nestiekli do reálnej ekonomiky, zhoršila sa nerovnosť a vytvoril sa priam neriešiteľný previs dlhu.

Pri otázke, kedy by mohla prísť kríza, El-Erian poukazuje na dlhopisový trh a riziko „ilúzie likvidity“. Podľa neho existuje len málo známok toho, že dlhopisový trh by bol dostatočne likvidný v prípade, ak by sa všetci investori fondov naraz snažili predať svoje dlhopisy, čiže ich speňažiť.

Aj preto myšlienku „držať 30% portfólia v hotovosti“ nepovažuje za hlúpu.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre