Bank of Japan hovorí, ale nekoná

Aj napriek tomu, že aktuálne rozhodnutie Bank of Japan trvalo o niečo dlhšie než je obvyklé, výsledok nepriniesol žiadne prekvapenia.

Centrálna banka Japonska ponecháva sadzby ako aj objem programu nákupu aktív (80 biliónov jenov/ročne) bezo zmeny. Depozitná sadzba na časť vkladov zostáva na úrovni mínus 0,1%.

Čo sa týka programu nákupu aktív, banková rada bola pri hlasovaní rozdelená na 8-1 a z pohľadu sadzieb na 7-2.

V januári BoJ prekvapila tým, že zaviedla negatívnu úrokovú sadzbu na vklady komerčných bánk v centrálnej banke. Na rozdiel od januárového zasadnutia banka teraz zo svojho vyhlásenia vypustila vetu, že v prípade potreby je pripravená sadzby ešte viac ťahať do záporného pásma.

Šéf BoJ Haruhiko Kuroda (na snímke) dal ale najavo, že ak to bude potrebné, centrálna banka je pripravená rozšíriť svoj program nákupu dlhopisov a ďalších aktív, aby sa priblížila k inflačnému cieľu na úrovni 2%. Zároveň bude analyzovať dopady menovej politiky amerického Fedu na finančné trhy.

Aj napriek tomu, že japonská ekonomika ponorená v depresii by v súčasnosti uvítala viac stimulov, podľa analytikov je nepravdepodobné, že BoJ do júla tohto roku zmení kurz svojej politiky.

Japonská mena po dnešnom oznámení BoJ posilnila o 0,4% na 113,55 jenov. Aktuálne jen voči doláru získava až 0,72% na 113 jenov/dolár. Akcie naopak strácali.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre