IEA: Cena ropy sa konečne vymanila z temného tunela

Medzinárodná energetická agentúra (angl. International Energy Agency, IEA) vo svojej najnovšej správe uvádza, že cena ropy zrejme finálne dosiahla svoje dno a zdá sa, že vidieť svetlo na konci “dlhého tmavého tunela”, v ktorom sa táto komodita ocitla.

Cena čierneho zlata sa prepadla zo 100 dolárov zaznamenaných v polovici roka 2014 až na 27 dolárov v januári 2016, čím zmazala viac ako 70% hodnoty za barel.

Posledný mesiac ale vidíme na ropnom trhu oživenie a cene severomorskej ropy Brent sa prvýkrát v tomto roku podarilo pokoriť značku 40 dolárov.

Agentúra IEA uvádza, že oživenie poukazuje na to, že ropa dosiahla svoje dno a finálne končí sériu dlhodobých strát.

Pod mierne rastúce ceny ropy sa podľa IEA podpísalo viacero dôvodov, či už zmrazenie produkcie členmi OPECu alebo pomalší než očakávaný návrat iránskej produkcie ropy na svetový trh. Pred zrušením medzinárodných sankcií sa predpovedalo, že Irán môže produkciu navýšiť o 500-tisíc barelov denne. To sa však zatiaľ nenaplnilo, keďže vo februári krajina navýšila produkciu o 220-tisíc barelov/denne.

Aj keď zo správy IEA cítiť optimistický tón, agentúra vyzýva na opatrnosť pri pohľade na potenciálnu ťažbu ropy a dodáva, že nedávne oživenie cien by nemalo byť brané ako definitívne znamenie toho, že to najhoršie je preč.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre