Americký energetický sektor smeruje nadol

Cena ropy sa čiastočne stabilizovala na vyšších úrovniach, vzhľadom na nedávne rekordné minimá. Dôvodom sú signály z OPEC, ktorý plánuje prispôsobiť ponuku dopytu. Okrem toho aj americká produkcia ropy smeruje nadol. Všetky tieto skutočnosti vzbudili záujem o akcie amerických energetických spoločností. Energetický sektor indexu S&P zaznamenal preto mierne prírastky. Z technickej perspektívy to vyzerá, ako by energetické odvetvie začínalo tvoriť príležitosti pre nákup. No nedajte sa zmiasť, fundamenty stále ukazujú na pohyb nadol.

Americký energetický sektor sa aktuálne obchoduje za cenu 1,6 násobku účtovnej hodnoty, očakávaná návratnosť akcií je na nasledujúcich 12 mesiacov zhruba 3,4 percenta. Náklady na kapitál sú pritom až 11 percent. Toto je prah pre rentabilitu amerických energetických firiem, pri ktorom začnú prinášať akcionárom zisk.

S prihliadnutím na slabý výhľad návratnosti kapitálu tohto sektora teda bude pravdepodobne cena akcií energetických firiem skôr klesať ako stúpať. 

Treba okrem toho prihliadnuť aj na vyššie náklady financovania. Energetické spoločnosti budú pred sebou v nasledujúcich rokoch musieť tlačiť nový dlh. Horší kreditný rating, ktorý znižujú nízke ceny ropy, zvýšia úrokové sadzby, čo ešte viac zvýši náklady. Z fundamentálneho pohľadu si preto myslíme, že akcie energetického sektora smerujú ešte stále nadol.

Autor: Peter Garnry, hlavný akciový stratég Saxo Bank

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre