Prečo by sme v marci nemali riskovať

Viacero indikátorov nám ukazuje, že aj marec bude zlým mesiacom. Vyzerá to, že pád trhov sa ešte nezastavil a najnižšie úrovne súčasnej fázy poklesu uvidíme až na konci marca alebo začiatkom apríla.

FED zostáva tvárou v tvár spomaleniu rastu v USA, svetovej monetárnej situácii, silnému doláru a lacným energiám stále pomerne jastrabí. Posledným príkladom bol nedávny prejav predsedu FED, Stanleyho Fischera.

Dolár sa ani napriek jasným signálom nedokázal oslabiť. V centre diania je totiž teraz Brexit a kombinácia s utečeneckou krízou a opätovným návratom problémov Clubu Med. Gréci totiž potrebujú do mája ďalšie peniaze a Portugalsko zvýšilo úrokové sadzby. To všetko ťahá euro stále nižšie. John Hardy, špecialista na forex v Saxo Bank, predpovedá, že euro stráca dynamiku a tým pádom túto dynamiku získava dolár. Nenechajte sa pomýliť: silnejší dolár povedie k averzii k riziku v každej triede aktív. Okrem toho zabije stabilitu na komoditných trhoch, zníži investície a zisk USA.

Dva kanáriky v uhoľnej bani

Britská libra a japonský jen klesajú. Prečo nadpis znie „dva kanáriky v uhoľnej bani“? Lebo to presne tak vyzerá. Japonský jen predstavuje menu, do ktorej sa ukrývajú obchodníci v čase averzie k riziku. Bank of Japan sa totiž evidentne nedarí aplikovať model nízkych a záporných úrokových sadzieb. Bankové akcie, odvtedy ako boli zavedené negatívne výnosy, klesli o viac ako 20 percent. Ešte raz: dvadsať percent! A táto nálada prichádza do európskych bánk (a neskôr aj do USA).

GBP je na kolenách a to z dobrého dôvodu, o ktorom som písal v mojom nedávnom článku „Ak Briti povedia Európe „nie“, bude to znamenať̌ kolaps Európy“. Neistota je najhorším nepriateľom trhu, a jej veľké množstvo aktuálne prichádza z Veľkej Británie. Opätovne, najväčšia obeťou by mohlo byť euro a samotná Európska únia. Pripomínam, že Európa je už oficiálne dvojstupňová.

Topix Japan Banking Index už klesol od vrcholu „abenomiky“ o 46 percent. Nezabudnite, všetky krízy pochádzajú z bankovníctva, a väčšina kríz za posledných 40 rokov začala v Japonsku!

Jediným riešením by mohlo byť stretnutie G-20 v Šanghaji, ale ako sa zdá, aj sami účastníci sú pesimistickí. Je teda možné, že sa nedosiahne žiadna zmena. Podľa slov prezidenta Svetovej banky, Jima Yonga Kima: „Existuje mnoho neistoty, nestability a volatility na svetových trhoch. Ale nemyslím si, že sa nachádzame v bode, kedy uvidíme vzájomnú zhodu, alebo zmenu v smerovaní akcií v niektorých zo sektorov.“

Myslím si, že situáciu na rozvinutých trhoch určuje Ázia. Čína prostredníctvom rastu a dopytu, a Japonsko naopak modelom, ktorý neúčinkuje. Inými slovami, Japonsko nás vedie na zlú cestu smerom nadol a myslím, že všetkým je už jasné, že „japonské riešenia“ prosto nefungujú.

Demografia v japonskom štýle, nedostatočná produktivita, odmietanie imigrácie a antagonizmus voči práci žien, to sú presne tie veci, ktoré by sme nemali robiť. Bohužiaľ to, čo Európska centrálna banka teraz robí v rámci oblasti menovej politiky a to, čo premiér David Cameron a EÚ robia v rámci imigrácie, sčasti kopíruje japonskú neúspešnú politiku. Netvoríme podmienky pre správnu alokáciu investícií, trváme však na ich neproduktívnej štruktúre, ktorá trestá sporiteľov, investorov a každého, kto sa snaží robiť si svoju prácu najlepšie, ako vie.

Marec môže byť pre menovú politiku rozhodujúcim mesiacom. Koniec centrálneho plánovania som oznámil už pred niekoľkými týždňami. Najprv fakty a teraz aj ďalší vývoj podporujú moju hypotézu.

Moja investičná stratégia

Stavil by som na pokles menových párov GBPUSD, USDJPY, GBPJPY, AUDJPY a rovnako na pokles indexov DAX a S&P. Včera som kúpil nemecké dlhopisy a nebude to trvať dlho a budem predávať komodity. Moje kroky sú odrazom mojej staršej témy: USD je všetko. Ak FED bude aj naďalej jastrabí, mzdové náklady budú mierne rásť a EU sa rozdelí na dve vrstvy, nasledujúcich 40 rokov nás nečaká veľa dobrých vecí. Varujem vopred, i keď mýliť sa je ľudské.

Hlavný ekonóm Saxo Bank
Zdieľať
Komentáre