Chuť k riziku sa opäť vrátila. Zlato lacnie o viac ako 30 dolárov

Kým minulý týždeň sme videli zvýšenú averziu voči riziku a návrat k bezpečným prístavom, dnes je to pravý opak. Obchodníci opäť prejavili záujem o rizikovejšie aktíva, na pozadí čoho cena zlata oslabuje o 2,70% na 1206 dolárov za uncu. Cena striebra klesá o tri percentá na 15,31 dolárov/uncu.

Minulý štvrtok sa cena zlata dostala až na ročné maximum 1263 dolárov, keďže žltý kov na pozadí neistého trhového sentimentu ťažil zo statusu bezpečného prístavu.

Akciové trhy sa dnes zotavujú z predošlých výpredajov. Japonský akciový index Nikkei 225 posilnil o viac ako 7% na 16022 bodov, hongkonský Hang Seng získal viac ako 3%.

Globálne akcie potešili slová guvernéra čínskej centrálnej banky, ktorý uviedol, že nevidí dôvod, aby čínsky jüan ďalej oslaboval. Tieto slová zmiernili obavy o ďalšie oslabovanie čínskej meny a zhoršovanie globálnej deflácie.

Európske indexy ťažia aj z oslabeného eura, ktoré dnes voči doláru stráca 1%. Nemecký benchmark DAX 30 posilnil o 2,67%, francúzsky CAC 40 vzrástol o 3% a britský index FTSE 100 získal 2,04%.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre