Ropa sa po ostrom výpredaji začala opäť nadychovať

Cena čierneho zlata sa v dnešnom obchodovaní začína zotavovať zo včerajších silných výpredajov, počas ktorých cena WTI oslabila až o 6%.

Americká ropa WTI aktuálne získava 2,13% na 28,54 dolárov za barel, cena severomorskej ropy Brent rastie o 2,30% na 31 dolárov za barel.

Podľa Reuters sa o podporu ceny postarali pripomienky iránskeho ministra pre ropný priemysel, ktorý uviedol, že Teherán je pripravený so Saudskou Arábiou rokovať o súčasných podmienkach na svetovom ropnom trhu.

„Podporujeme akúkoľvek formu dialógu a spolupráce s členskými štátmi OPEC, vrátane Saudskej Arábie“, uviedol iránsky minister Bijan Zangeneh.

Aj keď pripomienky Teheránu môžu pomôcť cene ropy nahor, investori zostávajú skeptickí. Podľa nich ide len o slová bez činov a Irán sa k zníženiu produkcie stavia veľmi neochotne.

Môžeme tak naďalej očakávať zvýšenú volatilitu na ropnom trhu. Na pokles cien ropy včera zatlačila Medzinárodná energetická agentúra (IEA), podľa ktorej je nepravdepodobné, že OPEC uzavrie dohodu s inými producentmi na znížení ropnej produkcie. Podľa nej sa tak nadbytok ropy bude zhoršovať, takže je nepravdepodobné, že ceny pôjdu výrazne vyššie zo súčasných úrovní.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre