Apple stráca titul najcennejšej spoločnosti

Včerajší výrazný nárast akcií spoločnosti Alphabet o viac ako 9% spôsobil, že trhová hodnota koncernu vzrástla až na 570 miliárd dolárov. Materská spoločnosť Google tak prekonáva trhovú hodnotu Apple, ktorá v súčasnosti dosahuje 535 mld. dolárov.

Spoločnosť pozitívne prekvapila svojimi výsledkami za 4. kvartál – tržby vzrástli až o 18% na 21,3 mld. dolárov a zisk posilnil z minuloročných 4,5 mld. dolárov na 4,9 miliardy. Zisk na akciu dosiahol 8,67 USD, odhad počítal s 8,10 USD. Čísla prekonali očakávania analytikov a cena akcií Alphabet vyletela nahor.

Google bol naposledy cennejšou spoločnosťou vo februári 2010, keď trhová hodnota oboch technologických obrov dosahovala menej ako 200 miliárd dolárov.

Akcie Apple začali klesať po tom, ako firma minulý týždeň predpovedala prvý kvartálny pokles príjmov za posledných 13 rokov. Investori spoločnosti vyčítajú, že sa až príliš spolieha na predaje iPhonu, ktoré tvoria až dve tretiny celkových príjmov.

Google zatiaľ dokázal presvedčiť investorov, že aj pri prechode na smartfóny si dokáže v oblasti reklamného priestoru udržať dominanciu, čo potvrdili aj posledné výsledky.

Trhová hodntoa Apple vs. Alphabet – cnbc.com
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre