Ruská kríza: Ekonomika sa prepadla o 3,7%

Ako na základe predbežných údajov informoval štatistický úrad v Rusku, tamojšia ekonomika v minulom roku oslabila o 3,7%. Ešte v roku 2014 ruská ekonomika rástla o 0,6%.

Prepad hrubého domáceho produktu je odrazom prudkého poklesu ceny ropy, ktorá za posledných 15 mesiacov stratila až 70%.

Negatívne sa na ruskom hospodárstve odrážajú aj sankcie, ktoré na Rusko uvalili západné mocnosti z dôvodu prístupu Moskvy k ukrajinskej kríze.

Ruskí lídri pripúšťajú, že hospodárske problémy ovplyvnia aj rozpočet pre rok 2016. Rozpočet bol totiž založený na rope za 50 dolárov/barel, tá sa dnes ale obchoduje na úrovni 31 USD/barel.

Experti uvádzajú, že ruská ekonomika je silne závislá na vývoze energií, na čo teraz doplatila. Je to chyba vlády, ktorá vynaložila malé úsilie na to, aby viac diverzifikovala ekonomiku.

Trápenie ekonomiky pociťuje aj ruský rubeľ, ktorý minulý týždeň voči doláru oslabil na nové rekordné minimá. Kým ešte v novembri minulého roka stál jeden dolár 65 rubľov, dnes je to viac ako 79 rubľov.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre