Najzaujímavejšie ekonomické a finančné grafy roka 2015

Rok 2015 sa blíži ku koncu, takže prichádza priestor pre celoročné zhrnutia a spätné pohľady. Jeden z nich priniesol aj portál Businessinsider, ktorý predstavil sériu tých najzaujímavejších ekonomických či finančných grafov uplynulého roka.

Pri spätnom nazeraní na rok 2015 uvidíme viacero významných príbehov z pohľadu trhov alebo hospodárstva, či už je to koniec éry nulových sadzieb v USA, krach na akciovom trhu v Číne, problémy rozvíjajúcich sa ekonomík, výrazný prepad ropných plošín v USA alebo silný dolár.

Vybrali sme pre vás niekoľko z týchto najzaujímavejších grafov. Tu sú:

Graf 1: Čo sa pred niekoľkými rokmi zdalo nemožné, dnes je realita. Rast ekonomiky USA sa prvýkrát od roku 1999 dostal na úroveň rastu rozvíjajúcich sa ekonomík.

Graf 2: Masívny prepad cien ropy sa podpísal pod úbytok ropných vrtov v USA. Vzhľadom na výrazne nízke ceny ropy a vysoké náklady boli niektoré spoločnosti nútené ukončiť ťažbu. Počet ropných plošín v USA oslabil na 5-ročné dno

Graf 3: Cena zemného plynu na niekoľkoročných minimách – výrazne teplá zima v USA a oslabený dopyt po zemnom plyne stlačil cenu tejto komodity na 16-ročné dno.

Graf 4: Január 2015 – Nemecko, najväčšia európska ekonomika, sa oficiálne ponára do deflácie

Graf 5: Ústrednou témou tohto roka bol aj silný americký dolár, ktorý je nevýhodou pre proexportne orientované spoločnosti. Graf nižšie znázorňuje, že je to práve silný dolár, na ktorý si tento rok väčšina amerických firiem sťažuje

Graf 6: Akcie rastú, odliv sa rozširuje – prieskum spoločnosti Bank of America Merrill Lynch informuje, že investori od začiatku roka do apríla vybrali z akciového trhu USA až 79 mld. dolárov

Graf 7: Rast miezd v USA konečne zrýchľuje. Priemerná hodinová mzda v októbri medziročne vzrástla o 2,5%, čo je najrýchlejšie tempo rastu od Veľkej recesie.

Graf 8: Nekonvenčný indikátor McCulley, ktorý meria objem tzv. CAPEX investícií a je považovaný za indikátor recesie, oslabil na 6-ročné dno.

Graf 9: Tieto krajiny držia najväčšie rezervy zlata. Prvenstvo si udržuje USA

Graf 10: Čínska ekonomika v jednom grafe

Graf 11: Od finančnej krízy v roku 2008 došlo celosvetovo k miernemu zhoršeniu ratingov a bonity

Graf 12: Masívny boom a následný prepad čínskeho akciového indexu Shanghai Composite

Graf 13: Grécko strávilo 90 z posledných 192 rokov vo finančnej kríze

Graf 14: Čína sa čoraz viac zaujíma o akcie. Graf nižšie ilustruje rekordný objem obchodovania pri čínskych akciách

Graf 15: Americká centrálna banka (Fed) končí éru rekordne nízkych sadzieb

Graf 16: Ropná produkcia v Severnej Dakote medziročne klesá prvýkrát za 11 rokov

Graf 17: ETF boom – fondy obchodované na burze sa vďaka nízkym poplatkom a flexibilnému obstaraniu tešia rastúcej popularite

Pozrieť si viac zaujímavých grafov roka 2015

 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre