Po siedmich rokoch

Je to presne 7 rokov, čo americká centrálna banka, ktorej úlohu plní Federálny rezervný systém, prikročila k zníženiu úrokovej sadzby na súčasné historické minimum 0,25%.

Toto významné rozhodnutie bolo prijaté presne v decembri 2008, len niekoľko týždňov po tom, ako prezidentské voľby v USA vyhral Barack Obama.

V tom čase si len málokto myslel, že úrokové sadzby pobudnú na nulovej úrovni tak dlhú dobu. Dnes sa táto éra môže skončiť – finančná verejnosť v drvivej väčšine očakáva, že Fed dnes po siedmich rokoch prikročí  k zmene sadzieb a posunie hlavnú sadzbu nahor o 0,25%.

Existujú dva hlavné dôvody, prečo by Fed mohol prikročiť k vyšším sadzbám – nezamestnanosť a inflácia. Pracovný trh v USA je na tom oveľa lepšie než sa očakávalo, o čom svedčí aj pokles nezamestnanosti na úroveň 5%.

Inflácia začala vykazovať známky oživenia a jadrový index spotrebiteľských cien (očistený o ceny potravín a energií) v novembri medziročne rástol o 2%.

Nie všetci sú ale presvedčení, že americká ekonomika je pripravená na vyššie sadzby. Kritici vyšších sadzieb poukazujú najmä na nepresvedčivú infláciu, ktorá aj napriek poslednému oživeniu zostáva naďalej nízka. Za slabý rast cien môže najmä silný americký dolár a masívny pokles cien energií. Predstavitelia Fedu ale veria, že tento účinok je iba dočasný, preto sa skôr upriamujú na očistenú jadrovú infláciu, ktorá spĺňa cieľ.

Už dnes vo večerných hodinách sa dozvieme odpoveď na otázku, či Fed po siedmich rokoch skoncuje s rekordne nízkym sadzbami, alebo si počká až na budúci rok?

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre