Fúzia za 130 miliárd dolárov

V USA vzniká nový obor v chemickom priemysle. Chemickí obri DuPont a Dow Chemical sa dohodli spojiť svoje sily, čoho výsledkom je nová spoločnosť v hodnote 130 miliárd dolárov. Má ísť o historicky najväčšiu fúziu v chemickom priemysle.

Novovzniknutá spoločnosť sa bude volať DowDuPont a má sa rozdeliť do troch samostatných podnikov. Jedna z firiem sa bude špecializovať na chemikálie v poľnohospodárstve, druhá na špeciálne chemické produkty a posledná na klasické chemikálie a materiály.

Obe spoločnosti sa v súčasnosti snažia vyrovnať s klesajúcim dopytom po poľnohospodárskych chemikáliách, za čo môže pokles cien komodít a taktiež silný americký dolár. Na druhej strane, ich biznis s plastmi profituje vďaka nízkej cene zemného plynu.

Je zjavné, že dohoda bude čeliť intenzívnej kontrole zo strany regulačných úradov. Výkonným riaditeľom novovzniknutej spoločnosti má byť Ed Breen, súčasný CEO spoločnosti DuPont. Andrew Liveris, CEO Dow Chemical, bude výkonným predsedom. „Táto transakcia je prelomová pre náš priemysel“, komentoval fúziu Liveris, CEO Dow Chemical.

Ako obe firmy avizovali, vďaka tomuto spojeniu sa im na nákladoch v prvých dvoch rokoch podarí ušetriť približne 3 miliardy dolárov. Dokončenie fúzie sa očakáva v druhej polovici budúceho roka.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre