Čo bude decembrové zasadnutie Fedu znamenať pre akciové trhy

Akcie všeobecne reagujú na zvyšovanie sadzieb negatívne. No po minulotýždňovom zverejnení zápisnice z októbrového zasadnutia komisie FOMC sa pohli opačným smerom.

Dôvodom tohto neočakávaného vývoja bol tón, v ktorom sa zápisnica niesla. Ten bol citeľne v prospech stále uvoľnenej monetárnej politiky, čo sa líšilo od všeobecne prevládajúceho očakávania.

No na druhej strane bol komentár zároveň aj dodatočne za zvyšovanie sadzieb, takže môžeme i naďalej predpokladať, že úroky sa budú zvyšovať už v decembri. Podmienkou sú aj naďalej dobré výsledky americkej ekonomiky.

Ktoré sektory sú ohrozené najviac

Názorom Saxo Bank je, že výsledky budú dobré, a že sadzby teda pôjdu nahor už v decembri. Bude to znamenať začiatok obdobia normalizácie monetárnej politiky, čo na budúci rok prinesie niekoľko zvyšovaní úrokov. Očakávam, že na konci budúceho roka budú sadzby Fedu na úrovni okolo jedného percenta, alebo aj o niečo vyššie.

V USA sa tak zmení úrokové prostredie, čo bude mať negatívny vplyv na celú ekonomiku. Myslíme si však, že tá je už dosť silná na to, aby zvyšovanie zvládla. Existujú spoločnosti, ktoré z toho môžu ťažiť, napríklad z finančného sektora, ktorého citlivosť na vyššie sadzby je pozitívna. Zvyšuje to totiž úrokové marže a teda aj ziskovosť finančných firiem.

Potom sú tu technologické spoločnosti, ktoré majú negatívny dlh, čo znamená, že nie sú zadlžené, alebo majú prebytok hotovosti. To že majú viac hotovosti ako dlhu znamená, že ich citlivosť na výšku sadzieb je veľmi malá, alebo nulová.

No inak tomu bude pri priemyselnom sektore, najmä cyklických odvetviach, ako napríklad v automobilovom priemysle. Tu ide o kapitálovo veľmi senzitívne firmy, v ktorých predstavuje externý dlh veľkú časť kapitálu. Tie budú rastom úrokových sadzieb postihnuté najviac. Odporúčam preto ich podiel v investičnom portfóliu znižovať, alebo sa im celkovo vyhýbať.

Od amerických akcií smerom k európskym a japonským

Trh so zvyšovaním sadzieb v decembri už všeobecne počíta. Otázkou teraz zostáva o koľko to bude. Kritickým na decembrovom zasadnutí Fedu bude sprievodný komentár. Ten veľmi zaváži. Fed bude veľmi citlivo zvažovať, ako komunikovať intenzitu a rýchlosť zvyšovania sadzieb.

Keď bude tón komentára na nastávajúce dva roky len v prospech mierneho nárastu, bude dopad na akciové trhy pozitívny. To zároveň platí aj pre dlhopisy a aktíva s pevným výnosom.

Keď sa však objaví náznak pre razantné zvyšovanie, dopad bude negatívny. Myslím si preto, že pre Fed by bolo rozumnejšie pristupovať k zvyšovaniu opatrne.

Pri výhľade na budúci rok odporúčame znižovať expozíciu voči americkým akciám. Trhové hodnotenie v pomere k ich vnútornej hodnote je totiž veľmi vysoké, takže akcie sú „drahé“. Okrem toho tu máme silný dolár, ktorý ich ešte predražuje.

Na druhej strane mám pozitívny pohľad na japonské a európske akcie. Ich trhové hodnotenie vyzerá oveľa atraktívnejšie. Najviac to zvýhodňuje francúzske, španielske a talianske akcie a potom tie japonské. Oba trhy, európsky aj japonský, stále podporujú kvantitatívne uvoľňovanie, ktoré zráža nadol aj výmenné kurzy mien. Získajú na tom najdôležitejšie odvetvia, ako automobilový, spracovateľských alebo finančné sektor.

Autor: Peter Garnry, hlavný akciový stratég Saxo Bank

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre