Je to oficiálne. Vznikne najväčšia farmaceutická firma sveta

Je to oficiálne. Americký farmaceutický obor Pfizer sa dohodol na kúpe spoločnosti Allergan Plc za 160 miliárd dolárov. Obchod v rekordnej hodnote už schválili predstavenstvá oboch spoločností.

Akvizíciou vznikne najväčší výrobca liečiv na svete, ktorého ročný obrat dosiahne približne 64 miliárd dolárov. Okrem toho ide o historicky najväčší obchod v rámci farmaceutického sektora.

Súčasťou dohody je presunutie sídla firmy Pfizer do írskej centrály Allergan, čo má firme priniesť výraznú daňovú úsporu. S cieľom znížiť daňovú záťaž sa už americký obor Pfizer pokúšal o prevzatie britskej spoločnosti AstraZeneca, avšak neúspešne.

Fúzia by mala byť dokončená v druhej polovici budúceho roka, schváliť ju ešte musia akcionári či príslušné orgány dozerajúce na hospodársku súťaž.

Akcie zlúčenej spoločnosti sa budú aj naďalej obchodovať na newyorskej burze pod symbolom PFE.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre