Zápisnica FOMC: Fed uvažuje o decembrovom zvýšení sadzieb

Ako vyplýva zo včera zverejnenej zápisnice z októbrového zasadnutia Federálneho rezervného systému, väčšina členov americkej centrálnej banky uvažuje o decembrovom zvýšení sadzieb.

Členovia Fedu sa domnievajú, že podmienky na vyššie sadzby sa zdajú byť splnené. Fed pozitívne hodnotí vývoj na americkom trhu práce a pripúšťa, že inflácia sa začína približovať k cieľu 2%.

Začiatkom tohto roka sa analytici domnievali, že vzhľadom na lepší než očakávaný vývoj ekonomiky USA, Fed sadzby zvýši na svojom septembrovom, prípadne októbrovom zasadnutí. Šance skorého zvýšenia sadzieb ale zmarili obavy o vývoj čínskej ekonomiky, zvýšená volitilita na finančných trhoch či slabý vývoj cien v USA.

Októbrové zasadnutie Fedu sa uskutočnilo po slabých septembrových dátach z amerického trhu práce. Od tej doby sa ale situácia zmenila a v októbri tamojší trh práce prekonal očakávania.

Prezidentka Fedu v Clevelande, Loretta Mester zopakovala svoj názor, že americká ekonomika je v súčasnosti dostatočne silná na to, aby absorbovala mierne sprísnenie menovej politiky. Prezident Fedu v Atlante, Dennis Lockhart poukazuje tiež na to, že globálne finančné trhy sa od augustových výkyvov, ktoré spôsobili oddialenie zvýšenia sadzieb, upokojili.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre