Čína a Japonsko vypredávajú americké dlhopisy

Ako informuje portál WSJ, najväčší americkí veritelia sa v posledných mesiacoch začali zbavovať amerických dlhopisov.

Japonsko svoje portfólio okresalo na 1,17 bil. dolárov, čo je najnižšia úroveň za posledné dva roky. Čína drží dlhopisy za 1,258 bil. dolárov, čo je najmenej za posledných 7 mesiacov.

Odborníci uvádzajú, že Čína začala vypredávať americké dlhopisy medzi augustom a septembrom, s cieľom podporiť oslabený kurz jüanu.

Okrem toho treba pripomenúť, že tieto krajiny sa pripravujú na prvé zvýšenie sadzieb v USA, čo vyvolá zníženie cien dlhopisov a tým aj pokles hodnoty ich investície. Čoraz viac pozitívnych dát zverejnených v USA zvyšuje šance, že Federálny rezervný systém (Fed) by mohol k vyšším sadzbám prikročiť už na decembrovom zasadnutí.

Kým hlavní veritelia Čína a Japonsko vypredávali dlhopisy USA, držba amerického dlhu sa najviac zvýšila v Belgicku a v Singapure.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre