Fed zostáva pri nulových sadzbách. V hre je však december

Americká centrálna banka (Fed) rozhodla, že ponecháva kľúčovú úrokovú sadzbu na historickom minime blízko nuly.

Sadzby tak zostávajú na úrovni 0% až 0,25%, na ktorej sa nachádzajú od roku 2008. Informovala o tom včera večer po dvojdňovom zasadnutí menového výboru FOMC.

Výbor je však presvedčený, že inflácia v USA sa strednodobo môže približovať k cieľu 2%, čím Fed ponecháva otvorenú možnosť, že by k zvýšeniu sadzieb mohlo dôjsť na nadchádzajúcom zasadnutí v decembri.

“Fed vážne uvažuje o zvýšení sadzieb v decembri”, komentoval zasadnutie Harm Bandholz, ekonóm Unicredit v New Yorku.

Centrálna banka uviedla, že americká ekonomika rastie miernym tempom a že naďalej bude sledovať ekonomický vývoj doma či v zahraničí.

Šéfka Fedu, Janet Yellenová, sa už niekokoľkrát vyjadrila, že neistá zostáva situácia najmä v rozvíjajúcich sa ekonomikách, ako je Brazília a Čína. Je tak zjavné, že Fed sa okrem vývoja amerického hospodárstva upriamuje aj na globálne riziká, ktoré majú nemalý vplyv na smerovanie menovej politiky USA.

Ako sa uvádza v aktuálnom vyhlásení FOMC, centrálna banka bude naďalej analyzovať riziká a vyhliadky na americkom trhu práce, ako aj globálny ekonomický a finančný vývoj.

Aká bola reakcia trhov?

Americký dolár po vyhlásení prudko posilnil, v očakávaní vyšších sadzieb vzrástla aj výnosnosť amerických dlhopisov. Akcie v rýchlej reakcii mazali zisky, neskôr však obnovili zelené čísla.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre