Venezuela: Svet potrebuje ropu za 88 dolárov

Venezuelský prezident Nicolas Maduro pokračuje vo svojich výzvach na vyššie ceny ropy. Pred stretnutím odborníkov krajín OPEC vo Viedni vyhlásil, že aby bolo možné zachovať ropné investície po celom svete, potrebujeme priemernú cenu ropy na úrovni 88 dolárov.

Od júna minulého roka sa cena ropy prepadla zo 115 dolárov na súčasných 45 dolárov za barel.

Aj napriek vyhláseniam sa zdá, že venezuelská vláda nepočíta s vyššími cenami ropy. Tamojší minister financií Rodolfo Marco totiž uviedol, že predpokladaný rozpočet krajiny je založený na odhadovanej cene ropy 40 USD/barel.

Venezuela, ktorá v dôsledku nízkych cien ropy prichádza o značnú časť rozpočtových príjmov, pokračuje vo svojom úsilí presvedčiť bohatšie krajiny OPEC, aby zatlačili na rast cien.

Začiatkom septembra sa Maduro s ruským prezidentom Vladimirom Putinom dohodli, že prijmú potrebnú iniciatívu s cieľom stabilizovať ropný trh.

Cenu ropy však dostáva pod tlak pretrvávajúci previs ponuky nad dopytom. Saudská Arábia, popredný svetový vývozca čierneho zlata, totiž odmieta zredukovať produkciu a pomôcť tak cenám nahor. OPEC sa rozhodol, že zachová výrobné kvóty, aby tým ochránil svoj trhový podiel pred USA či Kanadou.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre