Wolfgang Puck: Kuchár, ktorý to dotiahol až na milionára

Kto povedal, že z kuchára nemôže byť milionár? Rakúšan Wolfgang Puck je jasným dôkazom toho, že aj muž z kuchyne a bez vysokej školy sa môže zaradiť medzi najbohatších ľudí v spoločnosti.

Jeho meno je dnes synonymom reštauračnej pohostinnosti a najvyššieho stupňa kulinárskeho umenia. Aký je jeho príbeh?

Puck sa o varenie začal zaujímať už v mladom veku,  keď začal variť po boku svojej matky kuchárky. Za kuchára sa začal učiť ako 14-ročný, neskôr sa presťahoval do Francúzska, kde získal skúsenosti v mnohých prestížnych reštauráciách, vrátane Maxim’s či L’Oustau de Baumanière.

Vo veku 24 rokov si zobral k srdcu radu od priateľa, odišiel do Spojených štátov a veľmi rýchlo sa stal obľúbencom Hollywoodu. Po pôsobení v Indianapolise či New Yorku sa po dvoch rokoch presunul do Los Angeles, kde sa stal šéfkuchárom a čiastočným vlastníkom v reštaurácii Ma Maison.

Reštaurácia so znamenitým menu a pochopením kalifornskej kuchyne sa stala magnetom pre celebrity a šéfkuchárova sláva začala výrazne stúpať.

Písal sa rok 1982 a Puck otvoril svoju prvú reštauráciu s názvom Spago (taliansky slang pre špagety), ktorá sa len krátko po otvorení stala vyhľadávaným kulinárskym fenoménom. Po úspechu tejto reštaurácie v centre Hollywoodu sa jeho značka rozrástla do ďalších lokalít, čím vzniklo Spago Beverly Hills, ocenené dvomi Michelin hviezdami, Spago Las Vegas, Spago Palo Alto či Spago Chicago.

Týmto to však neskončilo. Puck pokračoval v rozširovaní svojho podnikania a v roku 1983 otvoril extravagantnú čínsku reštauráciu Chinois, ktorá je medzinárodne uznávanou pre exotický interiér a kuchyňu inšpirovanú ázijskou kultúrou.

Dnes jeho reštauračné impérium zahŕňa tri samostatné subjekty, a to Wolfgang Puck Fine Dining Group, cateringovú spoločnosť Wolfgang Puck Catering a Wolfgang Puck Worldwide, Inc.

Popri úspešnom podnikaní je autorom mnohých kuchárok a taktiež televíznou osobnosťou so svojou reláciou na kanáli „Food Network“.

Podľa portálu GoBankingRates dnes Puck drží majetok v hodnote približne 75 miliónov dolárov.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre