Zlato blízko 4-mesačného maxima

Dnes v noci sa cena zlata dokázala vyšplhať na úroveň 1189 dolárov za trojskú uncu, čo je najvyššia úroveň od júna tohto roka.

Žltý kov ťaží z očakávaní, že centrálna banka USA tento rok zrejme naďalej zotrvá pri nulových sadzbách. Je to práve politika lacných peňazí, ktorá tlačí cenu zlata nahor.

Slabé dáta z USA zvýšili pravdepodobnosť, že Fed zrejme ešte počká so sprísňovaním svojej menovej politiky. Pod tlak sa okrem toho dostal aj americký dolár, pričom slabá americká mena hrá do karát zlatým býkov. Vďaka slabšiemu doláru sa totiž žltý kov stáva lacnejším pre investorov z iných menových oblastí, čo zvyšuje dopyt.

Experti okrem toho uvádzajú, že dopyt po zlate rastie súbežne s príchodom slabších dát z Číny. V kombinácii s nedávnymi prepadmi na čínskom akciovom trhu to zvyšuje averziu voči riziku a prospieva zlatu ako bezpečnému prístavu.

Existuje viacero známok toho, že čínski spotrebitelia obnovili svoj záujem o nákup zlata. Po prudkých augustových výpredajoch na čínskom akciovom trhu totiž mnohí hľadajú alternatívnu investíciu a bezpečie.

Zlato začalo strácať začiatkom tohto roka, po tom, ako začala rásť pravdepodobnosť skorého zvyšovania sadzieb v USA. Vyhliadky vyšších sadzieb sa ale ochladili počas letných mesiacov a slabé septembrové dáta z amerického trhu práce dodali zlatu výraznú podporu.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre