4 spôsoby, ako zostať motivovaný, aj keď čelíme odmietnutiu

S odmietnutím sa stretávame v každej jednej oblasti nášho života. Bez ohľadu na to, v akej forme sa vyskytuje, jeho účinky sú rovnako devastujúce. Skutočne človeka odradí, preto je strach z odmietnutia dôvodom číslo jedna, prečo sa ľudia boja opätovne skúšať a strácajú motiváciu.

Pri samotnej konfrontácii s odmietnutím je dôležité mať silu, priamo mu čeliť, prijať ho, poučiť sa z neho a jednoducho ísť ďalej a skúšať.

Viem, že sa to ľahko hovorí ako praktizuje, no jednou z možností ako sa vyrovnať s odmietnutím, je motivácia. Tu sú 4 spôsoby, ktoré vám pomôžu zostať motivovaný a zabránia odmietnutiu:

1. Zdokonaľujte sa, učte sa a trénujte

V prvom rade, po každom nevydarenom pokuse skúste prísť na to, prečo vám to nevyšlo. Nemôžete čakať, že budete opakovať stále tú istú vec a popritom čakať iné, lepšie výsledky. Budete musieť niečo zmeniť. Ale vraví sa, že všetko zlé je na niečo dobré, takže aspoň sa z toho niečo naučíte.

Musíte byť otvorený možnosti učiť sa novým zručnostiam, pretože len tak zlepšíte spôsob, akým budete pracovať.  A nezabúdajte na tréning. Neexistuje žiadna skratka, pokiaľ sa chcete niečo naučiť, musíte byť otvorený rôznym možnostiam, vďaka čomu sa dokážete zlepšiť vo všetkých aspektoch vášho života.

Na svojej ceste sa snažte poraziť odmietnutie a urobte sami sebe láskavosť tým, že nedovolíte arogancii, ani pýche či egu, aby vám zabránili byť lepšími v tom, čo robíte. Týmto vlastnostiam sa budete musieť za každú cenu vyhnúť. Namiesto nich je potrebné prijať pokoru, objektivitu, dôveru  a vnímavosť. A čo je najdôležitejšie, nemusíte mať strach z odmietnutia. Majte nad ním kontrolu, čeľte odmietnutiu a to by vám malo pomôcť zostať motivovaným.

,,Ak nie ste ochotní sa učiť, nikto vám nemôže pomôcť . No ak ste odhodlaný, nikto vás nemôže zastaviť.“ Zig Ziglar

2. Neberte si to osobne

Tak toto je typická fráza pre odmietnutie, ale na druhej strane je jednou z najužitočnejších, akú vám môže niekto poskytnúť. Nič sa nestane, pokiaľ čelíte odmietnutiu. Je to predsa súčasť života, každý mu raz bude čeliť. Určite to neznamená, že niečo s vami nie je v poriadku, jednoducho sa to stáva každému.

Pokiaľ uveríte, že s vami nie je niečo v poriadku a budete sa sami obviňovať, tak potom kŕmite len a len svoje nízke sebavedomie. Nemôžete dovoliť, aby vaše naštrbené sebavedomie nad vami prebralo kontrolu, inak sa môžete rozlúčiť s úspešným dosiahnutím svojich cieľov. Vždy si pamätajte, musíte veriť v seba samého, vo svoj úspech aj keď iní o tom pochybujú.

3. Nikdy sa nevzdávajte

Ak si myslíte, že ľudia uspeli na prvýkrát, potom ste na omyle. V skutočnosti, väčšina ľudí dosiahlo úspech aj preto, že sa snažili viackrát a nevzdali to. Čím viac sa posnažíte, tým máte väčšiu šancu na úspech. Veď ani Rím nepostavili za jeden deň.

Ak sa vzdáte, potom preukážete, že nedôverujete vašim silným stránkam a schopnostiam. Vzdať sa znamená, že nie ste pripravení učiť sa z vlastných chýb, jednoducho to znamená, že ste prijali porážku. Namiesto toho musíte pokračovať v boji, klásť väčší dôraz na svoje úsilie, opätovne skúšať a vyhýbať sa predošlým chybám. Pamätajte, nikto, absolútne nikto nie je dokonalý.

„Mnohí ľudia, ktorí v živote neuspeli, si ani neuvedomili, ako blízko úspechu boli vo chvíli, keď to vzdali.“ Thomas Edison

4. Myslite na úspechy, nie neúspechy

Pokiaľ  okúsite odmietnutie, neznamená to, že vaše sny a ciele sú nedosiahnuteľné. Naopak, odmietnutie by vás malo v prvom rade motivovať, aby ste sústredili viac pozornosti na to, čo ste si stanovili za cieľ. Koniec koncov, 20% situácií, ktoré sa nám v živote prihodia neovplyvníme, ale tých  zvyšných 80% dokážeme ovplyvniť tým, ako na ne zareagujeme, ako sa k nim postavíme.

Takže odmietnutie berte ako rozptýlenie, ktorému sa treba vyhnúť, chce vám dostať z pozornosti váš prioritný cieľ a preto nesmiete podľahnúť. Namiesto sústredenia sa na svoje pády a zlyhania radšej zbystrite pozornosť na svoje ciele. Naučte sa, ako si stanoviť priority, a zamerajte sa na celkový obraz cieľa, ktorý by vás mal neustále motivovať.

Odmietnutie je nevyhnutnou súčasťou života, často sa spája s nejakým miestom alebo osobou, či sa nám to páči alebo nie. Pokiaľ sa posnažíte praktizovať tieto 4 základné spôsoby ako zostať motivovaný, potom si zaistíte, že hladina vašej motivácie bude vysoká aj vtedy, keď vás tvárou v tvár zastihne akékoľvek drsné odmietnutie.

Čítaj tiež: 8 negatívnych myšlienok, ktoré vám bránia v úspešnom podnikaní

xtb
Zdieľať
Komentáre