8 negatívnych myšlienok, ktoré vám bránia v úspešnom podnikaní

Stať sa podnikateľom nie je nič jednoduché. Podnikanie si vyžaduje predovšetkým čas, tvrdú prácu, odriekanie, pevné nervy a vytrvalosť.

Budete sa musieť naučiť rôzne zručnosti či praktiky, no rozhodujúcim faktorom je v prvom rade pozitívne myslenie a to už pri samotnom začatí podnikania.

Ani sa nepokúšajte rozptyľovať myšlienkami typu: To nezvládnem, nemám na to..

Nezabúdajte, že všetko je v mysli, tam všetko začína. Potvrdzuje to i známy výrok od Napoleona Hilla: „Čo si dokáže ľudská myseľ predstaviť a čomu uveriť, to dokáže aj dosiahnuť.“

Pokúste sa vyvarovať týmto negatívnym myšlienkam, pretože tie vám môžu prekaziť vaše úspešné podnikanie:

1. Nie som dosť dobrý(á)

Je otázkou viery, čomu veríte a čomu nie. Všetci sa raz báli, mali obavy. Nie ste prvý, kto prežíva takýto stav. Je len na vás, ako sa k tomu postavíte. Prekonajte svoj strach a akékoľvek pochybnosti. Snažte sa pracovať a nebojte sa robiť chyby, pretože tie vás posúvajú vpred, skutočne vás niečo naučia. Väčšina úspešných ľudí, či podnikateľov bolo na tom podobne.

Jediné, čo musíte, je začať – ako všetci ostatní, ktorým sa to podarilo pred vami. Každý jeden z nich musel v určitom okamihu urobiť jednoduché rozhodnutie- musel začať. Takže, ak vám napadne myšlienka, že sa nehodíte na podnikanie, zameťte ju pod koberec, dajte ju do úzadia. Urobte v ten deň všetky úkony, ktoré ste chceli vykonať, bez pomyslenia na tie negatívne myšlienky. Pokračujte v práci, akoby vám taká myšlienka ani nenapadla.

2. Konkurencia je lepšia ako ja, nikto neprejaví záujem o môj produkt/službu

Je to skvelá správa, že máte vo svojom okolí konkurenciu. To znamená, že existuje dopyt pre váš produkt alebo službu. Niektorých zákazníkov budete priťahovať, iných zas odpudzovať. Nie darmo sa hovorí – koľko ľudí, toľko chutí. No nedajte sa odradiť myšlienkou, že konkurencia je lepšia. Hlavne sa sústreďte na to, čo ponúkate a robte to najlepšie ako viete, zdokonaľujte..

Majte na pamäti výrok od Timothyho Ferrissa: „Nepreceňuj konkurenciu a nepodceňuj seba. Si lepší ako si myslíš. “

3. Nikdy sa tam nedostanem

Môžeš a aj sa tam dostaneš. Dôležitá je vytrvalosť a pevná vôľa. Z dlhodobého hľadiska vytrvalosť vždy porazí talent. Môžete začať s menším talentom ako ostatní, no vytrvalosťou ich nakoniec predbehnete. Ak máte stále pochybnosti, pomyslite si na klasický príbeh o zajacovi a korytnačke, kedy korytnačka pomalým, ale zato stálym a pretrvávajúcim pôsobením akcie vyhrala preteky tesne pred koncom. A človek by na začiatku povedal, že jasným víťazom je zajac.

4. Je to príliš ťažké

Áno, je to ťažké, nemá zmysel vám klamať. Ani dosahovanie snov nie je prechádzka ružovou záhradou. A v skutočnosti to je oveľa ťažšie, no verte mi, stojí to za to. Ako môžete vedieť, čo dokážete dosiahnuť, ak to nikdy neskúsite?

5. Nesprávne načasovanie, som príliš stará na úspech

Existuje mnoho príkladov úspešných ľudí, ktorí uspeli vo vyššom veku. Sama v tom nevidím žiadnu prekážku. V čase, keď dosahovali úspech boli síce starší, ale zato múdrejší i skúsenejší. Na dobré sa vždy čaká. Čo taký Colonel Sanders, muž ktorý stojí za celosvetovým kuracím ošiaľom (KFC) – autom cestoval po celej svojej krajine, z jednej reštaurácie do druhej a ponúkal svoj recept na pečené kura, a nie jedenkrát ho odmietli, čakal na úspech až do svojich 65. rokov. Prečítajte si jeho príbeh: Z bufetu na benzínke až po celosvetový reťazec. Toto je príbeh zakladateľa KFC

6. Nemám dostatok skúseností, vedomostí ani talent uspieť

Každý musí niekde začať. Vždy sa nájde niekto, kto je lepší ako vy. A vlastne podľa akých výpočtov dokážeme zmerať, kto je lepší? Podľa počtu predajov či počtu spokojných zákazníkov alebo  je to o kvalite produktov/služieb? Neexistuje žiadny vzorec. Vždy budú existovať ľudia, ktorí nevedia, to čo viete vy a majú menej skúseností ako vy. Vyvarujte sa tejto myšlienke. Všetko sa dá naučiť, len treba chcieť. Skúsenosti získate časom a talent uspieť si vybudujete, len treba na ňom pracovať.

7. Nie som vhodný typ človeka na úspech

A kto je vhodný typ? Úspešní ľudia sa objavujú vo všetkých tvaroch a veľkostiach a každý typ osobnosti môže dosiahnuť úspech. Nezáleží na pohlaví, vzhľade či rase, dokonca ani na vzdelaní. Základným rozdielom medzi úspešnými a neúspešnými je spôsob, akým myslia. Zamyslite sa, že existuje mnoho úspešných ľudí, napríklad slávni herci a herečky a popravde neprekvitajú krásou. Všetko je o myslení a tvrdej práci, preto sa nesnažte vzdať hneď na začiatku.

8. Čo si pomyslia moji priatelia

Priateľov z toho úplne vynechajte. Ak sami nie sú podnikateľmi, potom sa s najväčšou pravdepodobnosťou do toho budú rozumieť len veľmi málo. Takže ich názor v skutočnosti nemá žiadnu cenu, aspoň čo sa týka podnikania. Nebudete stáť o ich rady, budete chcieť poradiť od niekoho skúseného, od iného podnikateľa, ktorý prechádzal podobnou cestou a môže vás povzbudiť.

Takže naozaj nikoho nezaujíma, čo si pomyslia vaši priatelia. Bezpochyby sú to skvelí ľudia, ktorí vás dokážu pobaviť, trávia s vami voľný čas, ale z pohľadu podnikania nie je relevantné, dokonca ani dôležité, čo si myslia.

Vyvarujte sa všetkým týmto negatívnym myšlienkam a vaša cesta za úspešným podnikaním bude oveľa jednoduchšia. Čaká vás tvrdá práca a bude vás to stáť aj veľa času, či odriekania, ale výsledok bude na nezaplatenie.

Zdieľať
Komentáre