Ako sa pripraviť na vyššie sadzby v USA?

Z nedávneho prejavu šéfky Fedu, Janet Yellenovej vyplýva, že zvýšenie sadzieb v USA je už iba otázkou času.

Yellenová počas prejavu na Massachusettskej univerzite potvrdila, že sadzby budú zvýšené ešte v tomto roku – pôjde pritom o prvé zvýšenie sadzieb od roku 2006, na čo sa už mnohí investori začínajú pripravovať.

V tomto príspevku sme pred pár dňami priniesli radu od finančníka Jeffa Gundlacha, ktorý hovorí, že v čase zvyšovania sadzieb bude vhodné nakúpiť dlhopisy s dlhodobou splatnosťou a vyhnúť sa dlhopisom s vysokým výnosom (tzv. junk dlhopisy).

Anthony Valeri, investičný stratég z LPL Financial tvrdí, že v prostredí nízkej inflácie a silného dolára môže rast sadzieb spolu s jastrabími komentármi viesť k zníženiu výnosov 10-ročných a 30-ročných dlhopisov. Keďže výnosy budú klesať, znamená to, že ich cena bude rásť, čím sa napĺňa vyššie uvedená predpoveď Jeffa Gundlacha.

Historický vývoj potvrdil, že po zvýšení sadzieb sa zmenší rozdiel medzi výnosmi krátkodobých a dlhodobých dlhopisov.

Viacerí pozorovatelia trhu tiež poukazujú na akcie bánk. Dôvod je jednoduchý – vyššie sadzby totiž zatlačia na rast tzv. čistého úrokového výnosu a tým aj ziskovosť finančných domov, takže zvýšenie sadzieb môže pripraviť úrodnú pôdu pre nákup bankových akcií.

Len čo pôjdu sadzby nahor, banky to okamžite využijú a zdvihnú úroky na úveroch. Jay Jenkis z The Montley Fool tvrdí, že v takomto prípade je vhodné vsadiť na najkvalitnejšie banky, pričom poukazuje na obľúbené bankové tituly First Republic Bank a JPMorgan Chase.

Prospech z vyšších sadzieb môžu mať aj správcovské spoločnosti, ktoré sú orientované na peňažné trhy. V tejto oblasti Jenkis poukazuje na akcie Charles Schwab.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre