Tento graf dokazuje, že medvedí trh už začal

Kirk Spano z Marketwatch uvádza, že svet sa začal prebúdzať do reality a uvedomuje si, že hospodársky rast už nebude nikdy taký ako predtým.

Mnohí investori si po masívnych ziskoch kladú otázku, či finančné trhy čaká ďalší rok 2008? Spano si to nemyslí, avšak podľa neho by ľudia mali začať akceptovať skutočnosť, že nastane medvedí trh. A ako dodáva, v skutočnosti už medvedí trh začal.

Spano prikladá graf, na ktorom vidieť vývoj amerického akciového indexu S&P 500 od roku 1975 s tzv. strategickými číslami (Strategic Numbers), čo je algoritmický výpočet merajúci riziko, založený na mnohých faktoroch. Pokiaľ sa blíži k 100, riziko je veľmi vysoké, naopak, ak je blízko k 0, riziko je nízke.

Na grafe vidieť, že ceny akcií sa začínajú vracať z pásma vysokého rizika, čo je signál o zmene trendu.

Spano vo svojom príspevku podotýka, že je hlavne „value investor“ a algoritmy mu pomáhajú sledovať, či je jeho názor na ocenenie rovnaký s ostatnými účastníkmi trhu.

Taktiež vysvetľuje, že je rozdiel medzi medvedím trhom a kolapsom, ktorý sme videli napr. v roku 2008. Medvedie trhy sú zdravé korekcie, ktoré obnovujú trh a ekonomiku cez kreatívnu deštrukciu.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre