Dow Jones stráca 220 bodov. Tu sú hlavné dôvody

Americké akcie opäť strácajú. Akciový index Dow Jones oslabuje o 1,38% alebo 224 bodov na 16 055 bodov, širší S&P 500 klesá o 1,30% na 1913 bodov, Nasdaq stráca o 1,60% na 4676 bodov.

Benchmark Dow Jones je pod ťarchou akcií spoločnosti Caterpillar, ktoré strácajú až 6,60%. Výrobca stavebných a banských strojov avizoval, že do konca roka 2018 prepustí až 10-tisíc zamestnancov. Akcie Caterpillar so sebou sťahujú aj akcie iných priemyselných podnikov.

Publikovaných dnes bolo aj viacero makroekonomických dát. Počet žiadostí o dávky v nezamestnanosti mierne vzrástol o 3000 na 267-tisíc, čo je lepší ako očakávaný výsledok. Analytici totiž počítali s nárastom až na 272-tisíc.

O niečo menej ako sa očakávalo oslabili objednávky tovarov dlhodobej spotreby – v auguste medzimesačne poklesli o 2%, pričom trh počítal s poklesom o 2,3%. Nárast v predošlom mesiaci bol ale revidovaný z 2% na 1,9%.  Predaje novopostavených domov v auguste vzrástli na 552-tisíc, čo taktiež prekonalo odhady.

Aj napriek lepším než očakávaným dátam je trh naďalej v neistote, ako sa Fed zachová na októbrovom zasadnutí. Dnes o 21:00 (GMT) sa uskutoční prejav šéfky Fedu Janet Yellenovej na University of Massachusetts a investori budú hľadať nové náznaky možného zvyšovania sadzieb.

Taktiež rozruch okolo automobilky Volkswagen dostáva pod tlak akcie automobilového sektora – investori poukazujú na to, že úrady si posvietia na meranie emisií nielen pri VW, ale aj iných automobilkách.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre