Tajuplný maloobchodný guru, ktorý je dnes bohatší ako W. Buffett

Je tajuplný, skromne sa oblieka, prísne si stráži svoje súkromie a s majetkom 68,3 miliardy dolárov je podľa miliardárskeho indexu Bloomberg druhým najbohatším človekom sveta. Hovoríme o Španielovi Amanciovi Ortegovi, ktorý má pod palcom prestížne módne značky ako Zara, Pull and Bear, Massimo Dutti či Berskha.

Tento maloobchodný guru, ktorý je dnes bohatší ako W. Buffett, Mexičan Helú či Larry Ellison, nie je žiadnym šťastným dedičom.

Syn železničného robotníka a slúžky už v 13 rokoch pracoval ako poslíček vo firme, ktorá šila drahé odevy pre bohatých klientov. Mladý Ortega tvrdo pracoval a vo voľnom čase sa zoznamoval so základmi podnikania.

Amancio postupne zisťoval, že bohatí ľudia nemajú problém zaplatiť za kvalitné oblečenie a rozhodol sa zamerať na tento trh. Prvú predajňu s názvom ZARA otvoril v roku 1975 a hneď sa preslávil vysokou kvalitou.

Jeho podnikateľské aktivity nakoniec vyústili k vytvoreniu holdingovej spoločnosti Inditex v roku 1985, ktorá zastupovala jeho značku ZARA. Firma Inditex sa vypracovala na najväčšiu nadnárodnú spoločnosť s textíliami v Španielsku a zaradila sa aj medzi najväčšie na svete.

Každý, kto Ortegu pozná vie, že je obyčajný človek a silný workoholik, ktorý nemá rád výstrednosť. Aj na svoj vysoký vek a bohatstvo neprestáva pracovať a nechodí na dovolenky. Stále má pod dozorom výrobu, dizajn či marketing spoločnosti. Pre novinárov je priam nočnou norou, nakoľko je veľmi plachý a na verejnosti ho vidí len málokto.

Aj napriek svojej skromnosti sa môže pochváliť niekoľkými luxusnými hračkami, či už ide o súkromné lietadlo Global Express BD-700 alebo luxusne vybavenú Audi A8. Okrem toho je vlastníkom najväčšieho španielskeho mrakodrapu Torre Picasso v Madride (viď na snímke nižšie).

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre