Fed si svojim rozhodnutím dláždi cestu k recesii

Komisia FOMC bola vo štvrtok veľmi holubičia a jej následné „otázky a odpovede“ boli prepadákom.

Jedným z vysvetlením ponechania nízkych sadzieb bola napríklad situácia v Číne a na rozvojových trhoch. Očakávať však, že Čína a rozvojové trhy sa v blízkej budúcnosti, alebo v čase do budúceho stretnutia komisie Fedu, nejako zlepšia, je čírou fantáziou.

Hlasovanie prinieslo aj návrh jedného z členov komisie FOMC znížiť sadzby do negatívneho teritória. Predsedníčka Fedu Janet Yellen tak nestráca len dôveru trhu, ale svoje vlastné predsedníctvo. Jej tlačová konferencia po hlasovaní bola ďaleko od vydarenej. Podobala sa skôr na triednickú hodinu v škole.  Nezohľadňovala vôbec fakt negatívneho dopadu takmer nulových sadzieb na ekonomiku.

Obávam sa, že možnosti zvýšiť sadzby sa zužujú. To vytvorí  na trhoch neistotu. Fed pri dokazovaní svojej konzistentnej politiky, podľa mňa, jasne prepadol. Vplyv vývoja pracovného trhu na jeho rozhodnutie sa zmení na negatívny. Pokračujúca politika predlžovania a pretvarovania totiž bude znamenať volatilitu trhov.

Bezprostredná reakcia trhov: akcie – mierny pokles, dolár – ďalšie oslabenie, zlato – posilnenie.

Zvyšok tohto roka vyzerá na trhoch nasledovne: slabší dolár, silnejšie zlato a príprava na recesiu v prvom kvartáli budúceho roka v USA. Pri akciách neuvidíme do konca roka nič impozantné. Len veľkú volatilitu, tak pri októbrovom, ako aj pri decembrovom zasadnutí Fedu.

Ako zhodnotil rozhodnutie Fedu Bloomberg:

Fed ukázal nechuť ukončiť obdobie rekordných stimulov monetárnej politiky. Dôvodom boli turbulencie na finančných trhoch, rastúce medzinárodné riziko a pomalá inflácia v USA.

„Nedávny globálny ekonomický a finančný rozvoj môže ohroziť ekonomickú aktivitu a pravdepodobne z krátkodobého hľadiska vytvorí tlak na pokles inflácie,“ uviedol Fed vo svojom vyhlásení.

Štvrtkové rozhodnutie znamená, že Fed sa obáva globálnych udalostí. Index rastu cien PCE je pod dvojpercentnou cieľovou hodnotou inflácie Fedu  viac ako tri roky. Centrálna banka by si preto mala ujasniť svoje inflačné očakávania.  Podľa odhadov totiž americká ekonomika nedosiahne dvoj percentný rast cien najmenej do roku 2018.

Hlavný ekonóm Saxo Bank
Zdieľať
Komentáre