Sadzby v USA sa nemenia. Pozrite si reakciu finančných trhov

Finančné trhy sa dnes dočkali dlhoočakávaného septembrového rozhodnutia americkej centrálnej banky.

Federálny rezervný systém (Fed) rozhodol, že sadzby zostávajú nezmenené, čiže v rozmedzí 0-0,25%. Investori boli do tohto momentu rozdelení na dva tábory – kým časť predpokladala, že nedôjde k žiadnej zmene, časť trhu počítala s tým, že Fed navýši sadzby prvýkrát za posledných 9 rokov. Očakávania tak boli neisté, čo sa odrazilo aj na zvýšenej volatilite na finančných trhoch.

Fed naznačil, že má obavy o vývoj globálnej ekonomiky. Ako vo svojom vyhlásení uviedol menový výbor FOMC, nedávny globálny hospodársky a finančný vývoj môže sčasti obmedziť hospodársku aktivitu v USA a je pravdepodobné, že v blízkej budúcnosti vyvolá ďalší tlak na pokles inflácie.

Aká bola reakcia trhov?

Správa o zotrvaní pri nízkych sadzbách nepotešila hlavne americký dolár, ktorý začal oslabovať voči ostatným menovým náprotivkom. Euro voči doláru posilnilo až na 1,1416 dolára, pričom počas dňa sa euro obchodovalo za menej ako 1,13 dolára.

Americký akciový index Dow Jones spočiatku reagoval negatívne, no straty ihneď vymazal a aktuálne získava 0,23% na 16778 bodov.

Ako vidieť na grafoch nižšie, zotrvanie pri nulových sadzbách potešilo zlato, naopak, prudko oslabila výnosnosť 10-ročných amerických dlhopisov.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre