Japonské dáta dostali cenu ropy pod tlak

Po včerajších masívnych ziskoch dnes cena ropy WTI stráca 1,61% na 46,39 dolárov za barel. Ropa sa dostala do medvedieho zovretia po tom, ako slabé dáta z Japonska vyvolali obavy o vývoj globálneho hospodárstva.

Ako vyplýva z najnovších dát, japonský export v auguste spomalil už druhý mesiac za sebou, čo potvrdilo očakávania, že oslabenie v Číne môže značne uškodiť aj japonskému hospodárstvu.

Medziročne japonský export v auguste rástol tempom 3,1%, čo zaostalo za odhadom analytikov na úrovni 4,3%. Ešte v júli tamojší vývoz rástol o 7,6%. Japonský dovoz sa zároveň znížil o 3,1%, pričom analytici počítali s poklesom o 2,5%

Naštrbené vyhliadky globálnej ekonomiky indikujú slabší dopyt po rope, čo tlačí cenu nadol.

Cena čierneho zlata včera získala po tom, čo americké zásoby ropy oslabili viac než sa očakávalo. Do pozornosti sa tak dostali tvrdenia organizácie OPEC, ktorá v poslednej správe varovala, že bridlicový boom v USA končí a americká produkcia ropy začína oslabovať.

xtb
DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre