Zdrvené euro a vytešené akcie. Draghi dnes rozhýbal trhy

Po dnešnej tlačovej konferencii prezidenta ECB, Maria Draghiho, sa dali trhy do výrazného pohybu.

Dôvodom je prvý náznak, že ECB by mohla rozšíriť objem svojho kvantitatívneho uvoľňovania, za čo môžu viaceré hospodárske riziká a slabá inflácia.

ECB zhoršila svoju prognózu pre infláciu ako aj hospodársky rast v eurozóne. Kým predošlá predpoveď v tomto roku počítala s infláciou na úrovni 0,3%, aktuálne ECB očakáva infláciu 0,1%. Draghi uviedol, že nižšie ceny komodít, silnejšie euro a o niečo slabší rast zvyšujú riziko na ceste k inflačnému cieľu 2%.

Ak sa k tomu pridajú aktuálne problémy v Číne, ECB môže čoskoro rozšíriť svoj program nákupu dlhopisov, ktorého aktuálny objem dosahuje 1 bilión eur. Draghi totiž prvýkrát naznačil, že mesačné nákupy dlhopisov môžu byť upravené z pohľadu zloženia ako aj veľkosti.

Táto správa nepotešila euro, ktoré v reakcii na komentáre šéfa ECB oslabilo o 1%. Naopak, možnosť ďalšieho tlačenia peňazí potešila akcie, ktoré si pripísali nemalé zisky. Nemecký akciový index DAX 30 získal až 2,68% na 10317 bodov, francúzsky CAC 40 posilnil o 2,17%, britský FtSE vzrástol o 1,82%.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre