Fed z Číny nespustí oči, tvrdí jeden z centrálnych bankárov

Stanley Fischer, podpredseda americkej centrálnej banky (Fed) tvrdí, že Fed čínsku ekonomiku sleduje ešte dôslednejšie než obvykle.

„V túto chvíľu sledujeme čínsku ekonomiku a jej skutočný a možný vplyv na ďalšie ekonomiky, a to viac, než je obvyklé“, uviedol v sobotu v Jackson Hole Fischer.

Ako uvádza, kľúčovou otázkou je, aký vplyv bude mať vývoj v Číne na ekonomiku USA. Niektorí ekonómovia tvrdia, že Fed do svojho zasadnutia v polovici septembra nebude mať k dispozícii dostatok údajov k tomu, aby zodpovedal potrebné otázky o vývoji v Číne.

Aj ekonómovia z banky BNP Paribas si myslia, že údaje, ktoré prídu v nasledujúcich dvoch týždňoch, nebudú postačujúce na to, aby znížili neistotu okolo najväčšieho ázijského hospodárstva.

Čína sa v posledných týždňoch postarala o zvýšenú neistotu na globálnych trhoch. Viacero dát poukázalo na výrazné spomalenie výrobnej aktivity a exportu.

Vývoj v Číne je zvyškom sveta ostro sledovaný, pretože je to najväčší trh pre zahraničné výrobky. Hospodárky rast krajiny oslabil na 25-ročné dno a vládne stimuly majú čoraz menšiu silu. Na pozadí toho sa rúca tamojší akciový trh, ktorý bol hnaný úvermi poskytovanými brokerskými spoločnosťami. Len tento týždeň tamojšie akcie stratili 8% hodnoty.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre