Siedma najväčšia ekonomika vstupuje do recesie

Ako vyplýva z oficiálnych dát, brazílska ekonomika, ktorá je siedmou najväčšou na svete, v období apríl až jún medzikvartálne poklesla o 1,9%.

Medziročne došlo k poklesu o 2,6%. Analytici počítali s poklesom hospodárstva, avšak prepad bol väčší, než očakávali. Navyše, pokles v prvom kvartáli bol revidovaný z mínus 0,2% až na mínus 0,7%

V posledných rokoch došlo v Brazílii k prudkému ochladeniu ekonomického rastu. Dôvodom je viacero. Môžu za to oslabené ceny komodít, stagnujúci globálny dopyt či vyššie sadzby, ktoré pribrzdili spotrebiteľské výdavky.

Negatívne sa pod vývoj hospodárstva podpísali aj reštriktívne opatrenia vlády, ktorých cieľom je riešiť otázku vysokého verejného zadĺženia. Výsledkom je zvyšovanie daní a nižšie vládne výdavky, vrátane dávok v nezamestnanosti.

Potešujúce nie sú ani vyhliadky. Analytici pripomínajú, že v súčasnosti pre Brazíliu neexistujú žiadne zdroje hospodárskeho rastu, aspoň čo sa týka krátkodobých vyhliadok. „Neexistuje žiadne známky toho, že brazílska ekonomika našla dno, takže si myslí, že naďalej uvidíme prichádzať nedostatočné dáta“, komentoval čísla Luciano Rostagno, hlavný stratég v  Banco Mizuho do Brasil.

Foto: Flickr

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre